Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще предприеме действия още днес за забраняване в САЩ популярното приложение TikTok, което е собственост на китайска компания, информира NBC News.

Тръмп е обявил това в разговор с журналисти на президентския самолет Air Force One по време на полет от Вашингтон до Флорида.

“Що се отнася до TikTok ще забраним използването им в САЩ.”

Президентът на САЩ не е уточнил дали ще използва указ или друг метод, според NBC News.

Говорител на TikTok е заявил пред NBC News, че приложението е помогнало за създаването на работни места в САЩ и защитава поверителността на потребителите.

“Наели сме близо 1 000 души в екипа ни в САЩ само тази година и се гордеем с това, че ще наемем още 10 000 души на много добре заплатени позиции в САЩ,” се казва още в изявление на говорителя. “Нашият фонд на стойност 1 млрд. долара подкрепя авторите на съдържание, които изграждат поминък от нашата платформа“.

“Данните за потребителите на TikTok в САЩ се съхраняват в САЩ, като контролът за достъп до тях от страна на служителите е строг,” се казва още в изявлението. “Най-големите инвеститори в TikTok са от САЩ. Ние сме отдадени на това да защитаваме поверителността на нашите потребители и работим, за да носим радост на семействата и да градим кариерите на тези, които създават съдържание в нашата платформа.”

Коментарът на Тръмп дойде след като вчера CNBC информира, че Microsoft е провела разговори за закупуването на TikTok от китайския й собственик ByteDance. Според източника на CNBC разговорите се водят от известно време.

Тръмп е заявил пред журналистите, че не подкрепя сделката за отделянето на TikTok с участието на Microsoft, според NBC News.

Евентуалното придобиване на TikTok би насочило фокуса на Microsoft, която е основен доставчик на бизнес софтуер, повече към потребителските технологии, от които компанията се отдалечи през последните години, излизайки от пазара на смартфони, фитнес устройства и електронни книги.