Китайската компания ByteDance се е сългасила да се раздели с дейността си, свързана с TikTok в САЩ, информира Reuters. Съгласно сделката, Microsoft ще поеме управлението на данните на базираните в САЩ потребители на приложението.

Сделката позволява на друга компания, различна от Microsoft, да ръководи TikTok в САЩ. Това пък ще позволи на популярното приложение да продължи да развива дейност в страната, заобикаляйки очакваната забрана, за която президентът Доналд Тръмп говори вчера.

Смята се, че преди това ByteDance е искала да сключи сделка, която ще и позволи да запази миноритарен дял в приложението. Тя обаче се е отказала от този план, след като Белият дом е отхвърлил предложението.

Съгласно новата сделка, Microsoft ще отговаря за безопасността на данните на потребителите в САЩ, а друга американска компания ще има право да ръководи TikTok.

Засега обаче не е ясно дали тази сделка ще е достатъчна, за да може TikTok да продължи да действа в САЩ.

Новината идва часове след като Тръмп заяви пред журналисти, че ще подпише указ, с който ще забрани на китайското приложение да развива дейност в страната.