Три от централните столични кръстовища остават блокирани и днес от протестиращи - кръстовището на Орлов мост, при Софийския университет и при бул. "Цар Освободител".

В триъгълника на властта в следобедните часове отново се събраха хора за поредния - 26-и антиправителствен протест.

Исканията им остават същите - оставка на правителството и на главния прокурор.

След 21.00 часа протестиращите тръгнаха на традиционното си шествие. Част от тях дойдоха пред сградата на Европейския парламент, съобщава БНТ.

След 20.30 протестът се премести пред Министерския съвет, блокирайки движението по бул. "Дондуков". Протестиращите, по призива на организаторите, дойдоха да поздравят "премиера с викове "оставка".

Прави впечатление, че полицаите, охраняващи сградата на кабинета, са доста по-малко - наредени в един кордон. Известно е, че полицаите имат проблем с ръста на заразени от коронавирус.

По повод появили се в социалните мрежи снимки на униформени от частна фирма с твърдения, че охраняват протеста, от СДВР са категорични, че са получили сигнал за това още преди седмица. Проверка обаче установила, че частни охранители не участват в опазването на протеста.

Кръстовището на Орлов мост остава затворено и практически е неизползвамо за леки автомобили. Заради затварянето на кръстовището и това при Софийския университет са променени маршрутите на десет автобуса и седем тролейбуса.

Повечето от техните маршрути са съкратени и се изпълняват. Точните линии са на страницата на Центъра за градска мобилност.

Все още блокиран на кръстовището при Софийския университет остава белият микробус на майките от "Системата ни убива". Те продължават да настояват да бъдат пуснати на Орлов мост, а МВР категорично отказват и така кръстовището остава блокирано.

В триъгълника на властта - бул. "Цар Освободител" остава блокиран от палатковия лагер. По бул. "Дондуков" се движат автомобили. Към 18.00 часа започнаха да се събират хора за поредния - 26-и протест срещу кабинета и главния прокурор.

Пърформънси, игра на волейбол и скандирания е традиционната картина, която може да се види и днес на протеста.

Днес стана ясно, че двама протестиращи от палатковия лагер са обявили гладна стачка. Мъж и жена заявиха, че няма да се хранят и няма да пият вода, докато кабинетът не подаде оставка. Мъжът е на гладна стачка от петък. Жената се присъедини днес към него.

В 18.00 часа т.нар. "Отровно трио" - адвокат Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян, дадоха извънреден брифинг, на който зададоха няколко въпроса към правителството и президента.

Поискаха Румен Радев да се възползва от правото си по Чл. 78 от Конституцията и да свика извънредна сесия на НС, на която да бъде обсъдена сделката преди няколко дни за "Виваком". Попитаха дали президентът и правителството са наясно, че страната ни е загубила 350 млн. лева от тази сделка.

Заявиха, че по тяхна информация те са следени и подслушвани и че хората, с които разговарят, са били сплашвани с уволнение и с друг тип репресии, само и само да не участват на протестите. Поискаха също така прокуратурата да отговори на въпроса дали те са разследвани за рушене устоите на държавата и дори обвинения в тероризъм.

"Отровното трио" даде заявка, че в следващите няколко дни това, което трябваше да бъде постигнато с обявяването на гражданското неподчинение, а именно да бъде блокирана държавата, ще бъде постигнато. Ще бъде блокиран и площадът пред Община Варна. Постепенни блокади ще има и в следващите дни на други места в страната.

Как премина днешният ден на блокада на Орлов мост?

Кръстовището на Орлов мост осъмна в тишина.

Протестиращите пропускат само линейки. 17 линии на градския транспорт се движат с променени маршрути. Протестиращите, прекарали нощта в палатковия лагер, са категорични, че няма да отстъпят, докато не постигнат целта си.

"Времето за диалог мина. Сега е време за оставки", каза Александър Макавеев.

Блокадата на централното кръстовище предизвиква разнопосочни реакции сред минувачите.

Някои от тях заявиха пред нашата камера, че подкрепят протеста, но не подкрепят блокадата на кръстовището.

Блокирано остава и кръстовището на Ректората. Майките от "Системата ни убива" ще са там поне докато бусът им не бъде пропуснат до палатковия лагер на Орлов мост.

Не са съгласни с министър Сачева, че протестът е политическа провокация.

"Тя още с встъпването си в длъжност започна абсолютно демагогски да противопоставя едни хора с увреждания срещу други", каза Венелина Казанджиева.

От столичната полиция обобщиха картината на сутрешния протест така:

Гл. инсп. Красимира Стоядинова, отдел "Охранителна полиция" на СДВР: Сутринта в час пик на Орлов мост е имало 23 палатки, 9 шатри и присъствието на около 30 човека. На СУ са били поставени 18 палатки, 5 шатри и са присъствали 12 човека, а на булевард "Цар Освободител" в района на площад "Независимост" е имало 7 палатки, 6 шатри и 8 човека.
26сек.

От СДВР напомниха, че блокадите са нерегламентирани и призоваха протестиращите да не пречат на свободното придвижване на останалите хора.

Отново протести срещу правителството има в Русе, Благоевград, Пловдив и Бургас.