Партия ГЕРБ провежда Национална конференция в София Тех Парк.

Конференцията беше открита от кмета на Враца Калин Каменов, а към присъстващите се обърна председателят на СДС Румен Христов, който призова за мобилизация, за да може десницата отново да спечели изборите - било те редовни, било извънредни.

Министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отчете успехите на правителството, но призна, че усеща напрежение в обществото.

Най-лесно е да ни обвиняват за назначаването на главния прокурор, но не моя подпис стои на указа на президента Радев, каза още премиерът.

Ние не вярваме на Радев, но не ни е страх от служебно правителство, добави Борисов, но припомни, че без Народно събрание не може да се удължава извънредното положение, не може да се вземат заеми, не може да се приемат нови закони, не може да има актуализация на бюджета, няма да има нов бюджет и заплати, и пенсии.

Той посочи и че Народното събрание трябва да приеми промените в изборния кодекс, които да гарантират честни избори, включително и машинно гласуване.

"Ние с ДПС не сме правили коалиция, няма и да правим, както и с БСП, нашите партньори са ВМРО и СДС", каза лидерът на ГЕРБ и попита дали Христо Иванов си дава сметка, че връща на власт тези, срещу които се обявява, каза лидерът на ГЕРБ и добави - ние няма да допуснем такива коалиции.

Мога да си тръгна по всяко време, каза Борисов и допълни - аз не съм Радев, та да се радвам, когато има напрежение и се блокират кръстовища.

Ще предложа на коалиционните партньори варианти - включително и аз да си тръгна, но да остане правителството, каза още премиерът. Имаме всякакви варианти и трябва да работим върху тях.

Той обаче предупреди, че идват тежки месеци и дори години и на страната е необходима стабилност. На нас ни трябва подкрепа, вот, ако хората ни подкрепят, ако - не, този, който дойде, да се оправя, каза министър-председателят.

"Нашата сила са хората, ако хората не ни искат, няма да стоим", заяви министър-председателят и посочи, че според всички социологически проучвания ГЕРБ е първа политическа сила.

"Не отговаряйте на провокациите", призова премиерът съпартийците и каза, че единството на нацията е най-важно за ГЕРБ.

"Демократичните хора не ходят да плашат хора и деца - а те направиха това - първо пред къщата на Фандъкова, а след това - и пред моята", каза още Борисов.

Участват депутати, министри, общински съветници, областни и общински ръководители и кметове на населени места.

Пристигането за мероприятието започна от 9 часа съгласно приложен график и указание да се пътува само с автомобили. Присъстват над 3 хил. души.

Изключително трудно е преминаването на автомобилите в района на четвърти километър в столицата, съобщава БНР.

За същия час "Протестна мрежа" организира “Масова контра-конференция за оставка” пред “София техпарк" на "Цариградско шосе".

Протестът вече се пренесе в самия “София Тех Парк“, като при влизането на протестиращите се стигна до леко напрежение с полицията.

Служителите на реда се опитаха да не допуснат част от хората, които се бяха събрали преди това пред “София Тех Парк“, сред които е и юристът Минчо Спасов, да не влязат по-близо до делегатите.

Спасов заяви, че иска да отдаде почит на премиера Бойко Борисов и затова иска да посети конференцията.

Има плътен кордон полицаи, който е застанал пред протестиращите. Част от тях носят жилетки "Антиконфликт", а малко по-рано самите протестиращи блокираха пътя на делегатите и задръстиха движението в региона, като пресичаха пешеходни пътеки.

Част от преминаващите делегати посрещнаха с усмивка освиркванията, други ги подминаха мълчаливо, а трети подхвърляха реплики към протестиращите.