Тайният първороден син на бившия наркобарон Пабло Ескобар твърди, че има „доста добра представа“ как да разучи поредица от кодове, които водят до лисващите милиони долари на неговия баща.

54-годишният Роберто Сендоя Ескобар, който в момента живее в Майорка под името Филип Уиткоум, разбира през 1989 г., когато е на 24 г., че известният колумбийски наркобос е негов баща.

То е отделен от баща си като малък, след като е спасен в престрелка, при която загива майка му. Впоследствие е осиновен от британски агент под прикритие и заминава да учи във Великобритания.

Вторият баща на Роберто го води редовно като малко момче при Пабло Ескобар в Меделин. През 1993 г. той дава на Роберто поредица от кодове, които водят до милионите на Ескобар.

В интервю за Good Morning Britain Роберто заяви, че след като е „изучавал движенията на баща си“, той е „изминал дълъг път“ и се доближава до нареждането на пъзела, което в крайна сметка ще доведе до скритите му пари.

В миналото Роберто е казвал, че по-голяма част от парите, ако не и всичките, би трябвало да отидат за благотворителност, за да бъдат компенсирани част от пораженията, нанесени от Ескобар, пише Daily Mail.

Защо Пабло Ескобар е всичко друго, но не и готин?Това, което сериалът Наркос по Netflix и други филми пресъздават, е само едната страна на една неприятна история

След като е осиновен, Роберто е изпратен да учи в Англия, защото баща му смятал, че за него е прекалено опасно да остане в родната си страна, страхувайки се, че наркобаронът ще се опита да го отвлече.

Роберто казва, че докато растял, се случвали „странни неща“, като например говорел испански, но се учел на английски. Той се отнасял към родителите, които го осиновили, просто „като мама и татко“ и нямал представа, че баща му се опитва да стигне до липсващите пари на Пабло Ескобар.

„Когато бях на девет години, ми казаха, че съм осиновен, но не ми казаха кои са истинските ми родители. За мен това бяха моите родители“, казва Роберто.

Говорейки за своя втори баща, той казва: „Не знаехме, той изчезваше на моменти. Нямаше го за Коледа и смятахме, че е заради работата му. Оказва се обаче, че той е бил английски таен агент и са помагали на американците да проследят всичките тези пари, които изчезвали от Америка“.

Това е 20-годишна операция, която води до всичко това и до това откъде идват парите. Тайната му операция започва през 1959 г. и е като филм за Джеймс Бонд“.

Роберто преди е казвал, че е роден след среща, която не е била по взаимно съгласие, между баща му, който тогава е бил на 16 г., и Мария Луиса Сендоя, която е била едва на 14 г.

Раждането е пазено в тайна и макар той да няма акт за раждане, в който Ескобар да е посочен като негов баща, кръщелно свидетелство показва, че Уиткоум е син на наркобарона.

Колумбийският наркотерорист изгражда мултимилиардна империя, контролирайки 80% от световната търговия с кокаин, като избива хиляди невинни хора, в това число политици, съдии, журналисти и конкуренти в наркобизнеса, докато е обявил война на колумбийското правителство.

През 1993 г. Ескобар е убит в Меделин, а неговото падение води до това, че други големи играчи от картела влизат в затвора.