Дорис Бъфет, сестрата на милиардера Уорън Бъфет, почина на 92-годишна възраст в дома си в Рокпорт, щата Мейн, съобщава Bloomberg.

Основната ѝ дейност приживе е свързана с благотворителност. Тя преглеждала стотиците писма с молби за подкрепа, изпратени до нейния брат.

Заедно с група от доброволци, Дорис избирала тези, които в най-голяма степен заслужават финансова помощ.

Тя използвала средствата, заделени от компанията на Бъфет за нейната дейност, и отпускала еднократни грантове на хора, изпаднали във временни затруднения.

Закупен е мобилен дом за самотна майка с три деца в щата Мейн, изпратена е инвалидна количка на социално слаб възрастен човек в Калифорния и са изпратени пари на възрастен общ работник от Мичиган, за да покрие разходите по погребението на своя внук, извършил самоубийство - това са само част от последните инициативи на Дорис Бъфет, но приживе тя е помогнала на стотици хора "да си стъпят на краката".

Средният размер на изплащаните от нея еднократни помощи бил малко под 5000 долара. Общата сума, изплатена от нейната фондация Letters Foundation (в буквален превод - Фондацията на писмата) през годините, възлиза на над 10 милиона долара.

"Брат ми осигурява финансирането, така че нямам кой знае какви ограничения. Той ми е казвал, че когато парите свършат, просто трябва да му се обадя", казва самата Дорис Бъфет в едно свое интервю за Boston Globe през 2016 г.

Тя започва да се занимава с благотворитеност през 90-те години на миналия век, като първоначално се фокусира върху неправителствената организация Sunshine Lady Foundation, която помага на семейства с финансови затруднения, както и на жени, пострадали от насилие.

През 2006 г., когато нейният брат Уорън Бъфет обявява, че ще насочи почти цялото си лично богатство към благотворителни каузи, е буквално засипан от писма на хора, които искат от него финансова подкрепа.

Самият Бъфет обаче винаги е казвал, че предпочита да се занимава с общата стратегия и да избира каузите, които да подкрепя - образование, здравеопазване и други обществени дейности, като основната част от тези седства се насочват към фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Сестра му обаче се съгласява да поеме "детайлите" при разпределянето на отделните грантове за физически лица. Уорън Бъфет ѝ прехвърля целия архив от писма и ѝ осигурява първоначален капитал от 5 милиона долара. Тя сформира екип от доброволци, които да ѝ помагат в ежедневното преглеждане и сортиране на молбите.

Дарените от Уорън Бъфет средства надхвърлиха 37 млрд. долараТази година милиардерът ще дари за благотворителност акции на Berkshire Hathaway на стойност 2.9 млрд. долара

"Няма спор, че парите, които отпускам, помагат на много хора. Но Дорис отделя от своето време, а то е най-ценният ресурс. Независимо от това кой си и колко си богат, разполагаш с по 24 часа на ден. Всеки път, когато отделяш част от тях, ти даваш нещо много ценно. Така че ако в живота имаше карта за оценка, Дорис щеше да получи повече точки от мен", казва Уорън Бъфет.

Дорис Бъфет е родена на 12 февруари 1928 г. в Омаха. Тя е най-голямото дете в семейството на конгресмена Хауърд Бъфет и неговата съпруга Лейла. Тя завършва университета Джордж Уошингтън в американската столица, където се мести да живее, след като баща ѝ е избран в Конгреса през 1942 г.

През 1951 г. се омъжва за Труман Ууд, от когото има три деца. Връзката им обаче завършва с развод, както и останалите ѝ три брака.

"Никой от моите съпрузи нямаше чувство за хумор", казва Дорис Бъфет.

Тя натрупва своето лично състояние от инвестиция през 50-те години, която прави заедно със своя по-малък брат Уорън. В борсовия срив от 1987 г. обаче губи всичко - над 12 милиона долара.

През 1996 г. нейната майка ѝ завещава своя дял от акциите на Berkshire Hathaway, което отново осигурява на Дорис завидно богатство.

"Моята отплата е това да знам, че съм помогнала на някого да направи живота си малко по-добър. И да му вдъхна кураж, че поне веднъж в живота е имал добър, а не лош късмет", казва сестрата на един от най-богатите хора на планетата.