Намерени са и двете черни кутии на индийския самолет, разбил се вчера при кацане в Южна Индия, съобщи БТА, цитирайки управлението за гражданска авиация на Индия.

Устройствата са били открити късно снощи на мястото на катастрофата. Самолетът, с който от Дубай се връщаха индийски граждани, блокирани там заради коронавирусната епидемия, излезе на пистата и се разцепи на две при кацане в тежки метеорологични условия.

Инцидентът стана на трудно летище, разположено на надморска височина от 2850 метра на плоско плато, ограничено от две дълбоки пропасти. Малко преди да кацне, по време на силен мусонен дъжд в Кожикод, щата Керала, самолетът Боинг 737 силно се е разлюлял, носът му се наклонил напред и се е ударил в склон, разказва пред Асошиейтед прес един от пътниците.

Машината е излязла от пистата.

Черните кутии са се запазили, казаха експерти, защото след удара в самолета със 190 души на борда не е избухнал пожар. Това е позволило и да бъдат спасени много пътници.

Данните за жертвите все още се разминават според различните източници. Съобщава се за 18 или 20 починали, включително двамата пилоти, и най-малко 100 ранени, от които поне 16 са в тежко състояние.

Това е най-тежката катастрофа с индийски пътнически самолет от 2010 година насам.