Бившият крал на Испания Хуан Карлос е в Абу Даби.

Това съобщава испанската преса.

Според вестниците в страната той е отседнал в един от най-скъпите хотели в столицата на Обединените арабски емирства.

Той е седемзвезден, а монархът обитава апартамент, в който нощувката струва 11 000 евро на нощ.

Заради горещините той не го напуска.

Emirates Palace е вторият седемзвезден хотел в света. Построяването му струва 3 мллд. долара, като е открит през 2005 г.

Освен по-обикновени стаи, той разполага с 48 апартамента с площ 680 кв. метра. В тях има огромни полилеи с кристали Swarovski, вани в римски стил, до които се стига по мраморни стъпала.

Освен с всекидневна, апартаментите разполагат с трапезария за 12 души и балкон с гледка към Абу Даби.

82-годишният Хуан Карлос е излетял от град Виго в Галисия в понеделник с частен самолет.

Смята се, че той е бил придружен от четирима охранители и още един човек.

От летището в Аби Даби е стигнал до хотела с хеликоптер, пишат още испанските медии.

Те предполагат, че след Обединените арабски емирства бившият крал ще се отправи към Доминиканската република, където негов приятел притежава хотел.

През юни Върховният съд на Испания започна разследване на предполагаемо участие на Хуан Карлос в договор за изграждане на високоскоростна железопътна линия в Саудитска Арабия.

То е свързано с това, че испански компании печелят поръчка на стойност 6.7 млрд. евро за построяването на железопътна връзка между градовете Мека и Медина. В него са замесени и швейцарски банки, като има подозрения, че бившият крал е задържал недекларирани средства по проекта в Швейцария.

Хуан Карлос абдикира през 2014 г., след близо 40 години на трона, след като съпругът на неговата дъщеря беше замесен в разследване за корупция, а самият крал беше ходил на сафари за слонове по време на финансовата криза.