Ще спрем пандемията от коронавирус едва след две години и половина.

Това прогнозира основателят на Microsoft Бил Гейтс в интервю за Wired.

"Това не е Първата или Втората световна война, но мащабът на отрицателните сътресения за цялата система е сравним", според милиардера.

Гейтс заявява още, че "богатият свят" ще се справи с COVID-19 година по-рано от останалите.

Основателят на Microsoft съжалява, че пандемията забавя сериозно напредъка в откриването на лекарства срещу болести, като малария, полиомиелит и СПИН.

Ако се сбъдне, това няма да е първата точна прогноза на Гейтс.

През 2015 г. той предрича появата на коронавируса.

Бил Гейтс прогнозира със смразяваща точност вируса през 2015 г.„Може да се появи вирус, при който хората се чувстват достатъчно добре, макар и да са разпространители на заразата, че да се качат на самолет или да отидат на пазар“, казва Гейтс. Звучи ли ви познато?

"Ако нещо убие над 10 милиона души в следващите няколко десетилетия, това най-вероятно ще е силно заразен вирус, а не война," казва той в 8-минутна реч за TED, озаглавена "Следващата епидемия? Не сме готови".

„Може да се появи вирус, при който хората се чувстват достатъчно добре, макар и да са разпространители на заразата, че да се качат на самолет или да отидат на пазар. Източникът на заразата може да е естествен, както при ебола, или може да е биотероризъм“, казва тогава Гейтс.