Японската икономика, която е третата най-голяма в света - след тези на САЩ и Китай, е отчела спад от 7.8% през второто тримесечие на 2020 г., пише CNN.

Понижението представлява спад от 27.8% на годишна база, което е най-голямото понижение в историята на статистиката на брутния вътрешен продукт от 1980 г. (бел. ред. когато започва съвременното му отчитане), както и трето поредно тримесечие на спад.

Въпреки сериозното понижение, японската икономика се представя по-добре от други големи, като САЩ и Германия, отчели спад от 10% за спрямо тримесечие по-рано, както и тази на Великобритания, от където миналата седмица съобщиха за спад от 20.4%.

От канадската статистическа служба пък обявиха, че очакват спад на БВП от 12% за второто тримесечие.

Единствено китайската икономика обяви наскоро, че отчита минимален ръст за този период, което означава, че по този начин втората най-голяма икономика в света се изплъзва от евентуалната рецесия.

Потреблението, което съставлява повече от половината японска икономика, също бележи спад (8.2%), като основната причина за това е извънредното положение в страната, въведено между април и май.

Това ли е тайната на японското дълголетие?В Япония тайната за по-дълъг, по-щастлив и изпълнен с повече удовлетворение живот може да бъде обобщена с една дума – икигай

Японското правителство имаше сериозни планове за стимулирането на вътрешния туризъм, но това пък доведе до нов ръст в броя на заразените с COVID-19.

Само през август в страната са отчетени нови 19 000 случая, което е близо 1/3 от всички до момента.

Към днешна дата починалите от COVID-19 души в Япония вече са 1101, става ясно от данни на японското здравно министерство.

Японската йена поскъпва минимално днес и се разменя срещу 106.36 за щатски долар.