Германската биотехнологична компания CureVac, в която Бил Гейтс е инвеститор, осъществи своето първично публично предлагане в САЩ в последния работен ден на миналата седмица.

Само за два работни дни (петък и понеделник) нейните книжа се оскъпиха с 431% и приключиха вчерашната сесия на ниво от 77.20 долара за брой.

Сделки бяха сключени и на рекордните 85 долара за лот.

Книжата бяха листвани на цена от 16 долара за брой и само за ден цената им отчете повече от троен ръст.

Дневното повишение в петък беше от 249% до 55.90 долара за брой. Вчерашната търговия отново започна със силен ръст (52%), но впоследствие той беше сведен до 38.10%.

От CureVac обявиха, че листването на компания е с цел набиране на средства, които ще се използват за изследователска дейност, както и разширяване на производствените мощности на ваксина против COVID-19.

Бил Гейтс прогнозира със смразяваща точност вируса през 2015 г.„Може да се появи вирус, при който хората се чувстват достатъчно добре, макар и да са разпространители на заразата, че да се качат на самолет или да отидат на пазар“, казва Гейтс. Звучи ли ви познато?

В момента компанията е в последната фаза на тестовете си, преди ваксината да може да влезе в масово производство.

Освен тази, компанията работи и върху редица други ваксини, включително и срещу тумори, ракови заболявания и др.

Немската компания се бори с други големи имена в сектора за пускането на пазара на ваксина против COVID-19, заразил над 20 млн. души до момента в световен мащаб.

Близо половината от капитала на компанията се притежава от немския милиардер Дитмар Хоп, който е съосновател на софтуерния гигант SAP.

Немското правителство, както и фармацевтичната компания GlaxoSmithKline, също имат значителни дялове.

Мелинда Гейтс: От години поддържаме запаси от храна в мазето ниАко нещо убие над 10 милиона души в следващите няколко десетилетия, това най-вероятно ще е силно заразен вирус, а не война, каза Бил Гейтс преди 5 г.

Инвестиция в компанията има и Бил Гейтс. Милиардерът и съпругата му Мелинда влагат 40 млн. долара в нея през 2015 г.