Азиатските акции днес поскъпнаха до 7-месечен връх, следвайки вчерашното представяне на щатския индекс S&P 500, който нарасна до нов рекорд.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.3% - до 570.80 пункта, и е на път да запише повишение в трети пореден ден. Това е и най-високото му ниво от края на януари.

В основата на ръста бяха австралийският основен индекс, който се повиши с 0.8% и южнокорейският, който добави 0.6%. Японският Nikkei също записа ръст, докато китайският индекс на сините чипове CSI300 отстъпва с 0.7%.

Вчера щатските индекси S&P 500 и Nasdaq Composite нараснаха до нови рекорди малко след началото на борсовата сесия вследствие на обявените силни резултати от страна на компаниите за търговия на дребно, сред които Walmart, Kohl’s и Home Depot.

Следеният отблизо S&P 500 достигна 3 389 пункта и премина рекордното си ниво, достигнато през февруари, точно преди пандемията от COVID-19 да свали индекса до дъната от 23 март. Той скача с около 55% от тогава.

Бяха необходими само 126 дни, а това е “най-бързото възстановяване от мечи пазар в историята,” заяви пред Ройтерс Тапас Стрикланд, икономист в National Australia Bank.

Дивидентните крале на Българска фондова борсаЕкипът на Profit.bg представя четири компании от Българска фондова борса, разпределили или планиращи да го направят, повече от 10 млн. лв между акционерите си

Nasdaq записа рекордно ниво на затваряне за 18-и път от началото на юни.

Намесата на Федералния резерв на САЩ на финансовите пазари с цел поддържане на ликвидността в условията на пандемията от коронавирус оскъпи рисковите активи до рекордни стойности и намали търсенето на активи убежища, което обезцени долара.

Оптимизмът на пазарите беше подкрепен и от изнесените данни, които показаха, че през юли жилищното строителство в САЩ се ускорява с най-много от близо четири години, което е индикатор, че жилищният сектор се очертава като едно от малкото силни звена на икономиката.

Освен това надеждите за нов пакет от стимули бяха подкрепени вчера от готовността на говорителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси за известни компромиси с цел постигането на сделка.

Пазарите също така ще очакват по-късно днес протокола от последната среща на Фед за евентуални индикации за бъдещата политика на централната банка.

Доларовият индекс за последно остана без промяна на ниво от 92.23, след като през март беше над 100. Японската йена поскъпва леко до 107.51 спрямо долара.

Австралийският долар се търгуваше близо до ниво от 0.7255 щатски долара, докато новозеландският долар за последно се разменяше срещу 66 щатски цента.

Цената на златото флиртуваше с техническата съпротива при 2 000 долара за тройунция и за последно беше на ниво от 1 998 долара.

Цените на петрола се понижават днес вследствие на опасенията, че търсенето на горива в САЩ може да не се възстанови бързо.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняват с 26 цента, до 45.20 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол отстъпват с 18 цента, до 42.71 долара за барел.