Столичното парно крие информация за фактурите на абонатите си за минали месеци.

Това показват случаи с потребители, надявали се на гръмко обявеното намаляване на цените със задна дата на топлоенергията, свързано с поевтиняването на природния газ.

В момента на сайта на „Топлофикация - София“ абонатите на най-големия потребител на синьо гориво в страната могат да видят само прогнозната си сметка за юли и дължимите суми към датата на излизането й, но не и за предходния месец юни.

Така хората, които по една или друга причина не са получили фактури за по-миналия месец, не могат да видят колко е точно въпросното ретроактивно приспадане от сметките им, посочва вестник Монитор. За сметка на това пък към прогнозната сметка за юли е добавено годишно изравняване.

В един от случаите домакинство, обитаващо скромен апартамент, вижда в сайта на столичното топлофикационно дружество сума за годишно изравняване с над 150 лева по-висока от изчисленото от топлинния счетоводител на кооперацията.

Преди да излезе юлската сметка обаче, по справка, направена в същия сайт, пише, че въпросният абонат няма задължения за плащане. Човекът не е получавал и хартиената си фактура за юни. В системата за електронни разплащания, достъпна и през домашните компютри, сметка за шестия месец на годината не е излизала.

В 10-минутен разговор между абоната и служителка от кол центъра на „Топлофикация“ тя учтиво обяснява, че в случай на неполучаване на фактурата по най-различни причини, включително и унищожаване от страна на недобросъвестен съсед, няма начин как да се получи дубликат.

„Ние сме я пратили с куриерска фирма до вас“, пояснява момичето от другия край на жицата и добавя, че няма как със задна дата да се издаде нова фактура, въпреки искането на потребителя да получи копие. След това сякаш се смилява и за момент прекъсва връзката, за да попита клиентския център.

Не след дълго обаче идва нов отказ за получаване на фактура. Операторката не можа да обясни защо не е издадена фактура, в която да се вижда какви са начислените суми за потребление на топлоенергията и прихващането със задна дата заради поевтиняването на природния газ. В един момент, може би логично, може би не, дори се учудва: „Как да издадем фактура за нула лева?“.

От пресцентъра на „Топлофикация-София“ поясниха за случая, че човекът, разговарял с операторката, е бил съпругът на абоната и затова вероятно е било отказано изпращането на копие на фактурата за месец юни.

Да се върнем на въпросните, според абоната, надписани над 150 лева. Според него в изравнителната му сметка сумата му за доплащане, въпросното годишно изравняване, се увеличава до почти 620 лв.

От топлинния счетоводител „Техем“ обясниха за „Монитор“, че в кооперацията, където живее абонатът на топлофикация, няма имоти, в които да има неотчетени уреди за дялово разпределение и водомери за топла вода. Няма също и обжалвани сметки и по този начин годишното изравняване е влязло в сила.

Друг абонат на столичното парно, този път от „Младост-2“, се зарадвал, че за юни сметката му е символична, за миналия месец обаче тя скача посред лято до почти триста лева именно заради въпросното годишно изравняване. Трети подобен случай е със сума, подобна на първия. Става дума за домакинство с голям имот, получило същото изравняване от над шестотин лева.

Иначе от „Топлофикация-София“ преди дни отчетоха, че са върнали на абонатите си 24 млн. лв. във връзка с поевтиняването със задна дата (от 5 август 2019 г.) на природния газ.

Топлофикационните „чудеса“ в столицата сякаш нямат край. На наематели, получили годишно изравняване, в графата „отопление“, са им начислени около 130 лв. за последния отоплителен сезон, въпреки че те са на климатици. В предишния отоплителен сезон въпросната графа логично е била на нула.

Залъгват длъжниците със споразумителни протоколи

Председателят на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев поясни за „Монитор“, че топлофикационно дружество няма право да откаже да изпрати копие от неполучена или загубена фактура на свой абонат. По думите му столичната топлофикация се е оформила като един Бермудски триъгълник, където всички сигнали потъват.

Георгиев посъветва всички абонати със стари дългове да не се лъжат да подписват споразумителни протоколи. Той описа немалко случаи по жалби във федерацията, когато хора, имащи дългове към топлофикацията, са подмамени да подпишат такива документи и тогава няма начин да искат отписване на борчовете си по давност.

Георгиев обяснява как казвали на хората, че на базата такъв протокол ще може да се издължават само с по 20 лв. на месец. Той припомни за давността от 3 години за дългове към монополистите.

Борчовете на дружеството гонят милиард

От години финансовото състояние на софийската топлофикация, която е собственост на Столичната община, е тежко.

През ноември 2019 г. дълговете на дружеството бяха над 756 млн. общо. В тази сума влизаха и текущите търговски задължения на дружеството в размер около 21 млн. лв., а също близо 597 млн. лв. към Българския енергиен холдинг (БЕХ).

10 дни преди края на единадесетия месец на миналата година дружеството дължи близо 138 млн. лева (137,976 млн. лв.) за природен газ.

Преди това през април миналата година се заговори за изграждане на нови мощности за комбинирано производство на ток и парно в "Топлофикация-София" с участието на частен инвеститор. Причината е, че столичното дружество не е в състояние само да намери пари за реализация на проекта заради лошото си финансово състояние.

В края на първата десетдневка на февруари 2020 г. пък стана ясно, че текущите задължения на Топлофикация-София към "Булгаргаз" са 200 милиона лева.