Boeing получи първата си поръчка за 737 MAX, откакто регулаторните органи заземиха модела самолети след две фатални катастрофи.

От щатския самолетостроител обявиха, че полската авиокомпания Enter Air е направила поръчка за до четири самолета.

Според Enter Air проверката, през която премина 737 след катастрофите от 2019 г., ще създаде "най-добрия самолет в света за години напред".

Повторното сертифициране на самолетите обаче все още е несигурно.

Enter Air, която е най-големият оператор на чартърни полети в Полша, започва през 2010 г. с един самолет 737.

Тя разполага с 22 самолета Next Generation 737 и ако купи всичките четири самолета от новия договор, флотилията й от самолети 737 Max ще се увеличи до 10, обявиха от Boeing.

Двете компании също така са сключили споразумение, с което се ревизират недоставените поръчки и на Enter Air се предоставя компенсация за разходите от заземяването на 737.

Спад в търсенето

Регулаторните органи спряха полетите със 737 Max в цял свят през март 2019 г. след две фатални катастрофи. Щатските законодатели, които разследваха компанията през миналата година, я обвиниха в това, че е укривала информация за самолета от регулаторните органи по време на процеса на одобрение.

От компанията са казвали, че се надяват да получат одобрение за връщане на самолетите в небето в началото на следващата година, но също така обявиха планове за ограничаване на производството.

Освен катастрофите и заземяването на самолетите от модела Max, Boeing беше засегната и от ефекта от коронавируса върху въздушния транспорт.

Тази година клиенти са отменили над 400 поръчки за самолета.

За първите шест месеца на годината Boeing е доставила девет самолета 737 на клиенти, в сравнение с над 100 за същия период на 2019 г.