Азиатските борси записаха най-лошата си сесия от две седмици след оглавения от технологичните компании спад на Уолстрийт вчера.

Ръстът при по-сигурните активи, като облигациите и долара, беше ограничен, тъй като инвеститорите очакват данните за заетостта в САЩ по-късно днес, за да видят дали те ще предизвикат по-големи разпродажби.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI падна с 1.6% и върви към седмично понижение от 2.4%, което е най-голямото от април.

Японският Nikkei изгуби 1%, хонконгският Hang Seng падна с 1.8%, а австралийският ASX 200 е 2.8% надолу.

Това обаче беше по-малко от понижението на щатския технологичен индекс Nasdaq, който вчера изгуби 5%. Понижението при S&P 500 беше от 3.5%.

Това бяха най-големите загуби на Уолстрийт от юни, но според някои трейдъри корекцията дори е закъсняла предвид сериозния ръст на пазара в последно време.

“Разпродажбите бяха по-скоро стабилни, отколкото панически,” казва пред Ройтерс Роб Карнел от ING.

“Просто не изглежда като нищо друго, освен известно прибиране на печалби. Ако това беше сериозно бягство от риска, можеше да се очаква доларът да скочи значително, но това не се случи.”

Фокусът на инвеститорите се насочва към очакваните по-късно днес данни за неселскостопанската заетост в САЩ, които за считани за евентуален сигнал за разпродажби, ако не отговорят на очакванията на икономистите за създадени около 14 милиона нови работни места през август.

Фючърсите се търгуват под натиск, но отстъпиха от дъната си, достигнати по-рано през азиатската сесия. Фючърсите на Nasdaq 100 за последно губеха 1.3%, докато тези на S&P 500 отстъпват с 0.3%.

Доларът запазва позиции, а доларовият индекс е на път да запише най-добрата си седмица от повече от два месеца, вследствие на поевтиняването на еврото в последните няколко дни заради спекулациите, че ЕЦБ е притеснена от поскъпването на единната валута.

Еврото изглежда ограничи понижението си за момента и се търгуваше на ниво от 1.1852 спрямо долара. Йената се търгува без промяна на ниво от 106.16 спрямо долара.

Облигациите ограничиха скромния си ръст от вчера, предвид разпродажбите на пазара на акции. Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации нарасна с 1.5 базисни пункта днес, след като падна с около 3 базисни пункта вчера.

Вчерашният спад при индекса Nasdaq беше най-голямото еднодневно понижение в процентно изражение от март, а любимите акции на технологични компании от последните месеци бяха засегнати най-силно.

Акциите на Apple поевтиняха с 8%, спадът при Tesla беше от 9%, а пазарната капитализация на Microsoft намаля с 6%. Въпреки това, спадът върна Nasdaq само до нивото, на което беше миналия вторник. Индексът продължава да нараства с 28% от началото на годината и бележи повишение от 73% от дъното си през март.

“Няма някакъв единичен фактор, който да предизвика разпродажбите,” казва пред Ройтерс Кери Крейг от J.P. Morgan Asset Management, който посочва като причина притесненията като цяло, че ръстът беше прекалено голям за прекалено кратко време.

“Малко вероятно е обаче да се повтори технологичната катастрофа от края на 90-те години предвид това колко са се променили пазарът и секторът,” добавя той.

Разпродажбите на технологичните акции в Азия бяха ограничени. В Южна Корея книжата на Samsung поевтиняха с 1.6%, а натискът върху акциите на доставчиците на Apple беше малък.

На суровинните пазари по-скъпият долар запази натиска върху цените. Петролът е на път да запише седмична загуба вследствие на опасенията относно търсенето, тъй като летният сезон в САЩ върви към своя край.

Фючърсите на петрола от сорта брент се понижиха с 1%, до 43.64 долара за барел. Спадът при щатския лек суров петрол също беше от 1% до 40.93 долара за барел.

Златото поевтиня при разпродажбите на акциите вчера, но за последно цената му нарастваше с 0.2%, до 1 934 долара за тройунция.