Космосът е пълен с изненади.

Учените са наблюдавали сблъсък на две черни дупки, които са създали нова с размер, невиждан досега.

Тя обаче няма да погълне вселената ни, както би се случило в научно-фантастичен филм.

Смята се, че сблъсъкът е станал преди повече от седем милиарда години, а ние го наблюдаваме сега заради далечното разстояние, според PBS (Public Broadcasting Service).

Преди да бъде наблюдаван този феномен, учените смятаха, че има само два основни размера черни дупки.

Първата - по-малка, е причинена от умираща звезда. Тя е известна като звездна черна дупка.

По-голямата свръхмасивна черна дупка, която е милиони пъти по-голяма от Слънцето, разполага с цели въртащи се около нея галактики.

Наскоро наблюдаваната черна дупка е между двете разновидности.

Събитието е наблюдавано през май 2019 г., когато учените улавят сигнал, оказващ се от две звездни черни дупки, сблъскващи се помежду си.

Те са 66 пъти и 85 пъти по-големи от масата на Слънцето, което води до образуването черна дупка около 142 пъти по-голяма от него.

Макар да си мислите, че този сблъсък би бил абсолютно оглушителен, всъщност, сигналът е доста смекчен.

"Звучи просто като удар", казва физикът от Caltech Алън Уайнстийн пред PBS. Въпреки доста обрания звук, сблъсъкът се смята за „най-големия, наблюдаван от човечеството“, според Уайнстийн.

Понастоящем не е известно как се образуват свръхмасивни черни дупки (или нарастват по размер), но събития като това могат да предоставят повече информация на учените.

За първи път черна дупка е заснета през април 2019 г. Тя представлява област в пространство-времето, която не може да бъде напусната от нищо, дори от светлината.

Най-тъмната сграда на планетата Вътре тъмен коридор води до белоснежно помещение