Благодарение на успехите на Amazon, главният изпълнителен директор на компанията Джеф Безос е най-богатият човек в света с лично състояние от 207 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Когато обаче основава Amazon като онлайн книжарница през 1994 г., Безос смятал, че бизнесът му вероятно ще фалира, пише CNBC.

“Смятах, че вероятността да изградим успешна компания е 30%,” казва Безос в интервю за Evening Magazine през 2000 г.

“Никога не съм мислил, че Amazon ще е това, в което се превърна и аз съм най-изненаданият на света.”

Всъщност, Безос казал на своите родители, които му дават 245 573 долара, за да започне бизнеса си през 1995 г., че е “много вероятно да изгубят цялата си инвестиция в компанията”.

Създаването на Amazon било рисков ход за Безос. Той напуска сигурна работа в хеджфонд в Ню Йорк и се мести в Сиатъл, за да основен компанията в гаража си, в период, в който повечето хора дори не знаели какво е интернет.

Въпреки че родителите на Безос му оказват финансова подкрепа, те също така се притеснявали за неговото решение.

Според неговия баща Майк, майка му го предупредила да не напуска работата си. “Можеш ли да се занимаваш с това през уикендите и вечер?” попитала тя.

Очевидно нещата се проработват за Безос. Amazon става публична компания през 1997 г., а днес има пазарна капитализация от около 1.7 трлн. долара.

“Това, което се случи през последните 25 години, надхвърля всичките ми представи,” заяви Безос в Индия през януари. “Надявам се да създам компания, но не и компания като тази, която виждате днес.”