По предварителни сезонно изгладени данни през юли 2020 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0.1% спрямо предходния месец.

През юли 2020 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява със 17.5% в сравнение със същия месец на предходната година.

Месечни изменения

През юли 2020 г. се наблюдава увеличение на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3.2%, и при търговията на дребно с нехранителни стоки - с 1.7%. Намаление на оборота е регистрирано при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1.5%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали по-съществено увеличение се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4.6%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - по 4.2%.

Понижение на оборота е регистрирано при търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 3.4%.

Годишни изменения

През юли 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г. се наблюдава спад на оборота при: търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (22.8%), търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (21.1%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (11.8%).

По-значително понижение в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 23.1%, търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - с 22.6%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 21.0%. Увеличение е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 22.2%.