Властите в индонезийската провинция Източна Ява прилагат нестандартни санкции срещу хората, които отказват да спазват мерките срещу разпространението на COVID-19, съобщава местното издание Jakarta Post.

Осем жители на град Гресик в Източна Ява бяха принудени да копаят гробове, заради това, че не са поставили предпазни маски на публични места.

Наказанието е наложено като форма на принудителен обществен труд, като в същото време цели да напомни на нарушителите за последствията от техните действия, казват представителите на властите в Гресик.

"В момента имаме само трима гробокопачи и аз реших, че е подходящо да накарам тези хора да работят заедно с тях", заявява местният областен управител, цитиран от Jakarta Post. На нарушителите обаче не е разрешено да участват в самите погребални ритуали, като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса.

Защо на една от пистите на това летище има два гроба?Писта 10 на международното летище Савана/Хилтън Хед в щата Джорджия не е особено трудна или плашеща за кацане, но пък самолетите буквално кацат върху няколко гроба

Местните власти обаче се надяват, че радикалните санкции ще накарат нарушителите да се замислят и да не повтарят грешките си.

Междувременно броят на новозаразените в Индонезия продължава да се покачва. Само за последното денонощие са установени 3 141 нови случая, като общият им брой вече надхвърля 220 000.