Миналата година бе наситена с публични предлагания, като Uber и Lyft дебютираха на пазара. Публичното предлагане на WeWork бе отложено, докато това на Beyond Meat се превърна в хит за инвеститорите.

Кои обаче са най-очакваните публични предлагания до края на 2020 година? Отговорът на този въпрос ни дава материал на US News.

Airbnb

Компанията за краткосрочни наеми на имоти планираше да се листва на борсата през март, но заради пандемията от коронавирус IPO-то бе отложено. Airbnb подаде документи за листване на борсата през август, като ще е едно от най-дългоочакваните предлагания до края на 2020 г. Кризата обаче се отрази много сериозно на бизнеса на компанията, като приходите за второто тримесечие на годината отчетоха спад от 67%, което доведе до загуба от 400 млн. долара.

Оценката на компанията вече е 18 млрд. долара, спрямо 31 млрд. долара за времето преди пандемията.

Как основателят на Airbnb стартира компанията и колко пари притежава днес?Ето още какво знаем за живота на Браян Чески

Palantir

Още една компания, която подаде документи за публично предлагане и по-всяка вероятност то ще е още през следващата седмица. Въпреки че тук става въпрос за вторично публично предлагане, тъй като на инвеститорите ще бъдат предложени само акции от настоящите инвеститори, това все пак дава достъп до компанията на Питър Тийл. Последните оценки на Palantir са от 8 до 20 млрд. долара, като големите разлики идват от настоящите несигурни времена. Последното набиране на капитал на компанията бе при оценка от 20.3 млрд. долара. Тя все още не е излизала на печалба, като следва да се има предвид, че осигурява приходите си от правителствени договори.

Robinhood

Платформата за търговия на капиталовите пазари придоби голяма популярност в последните години, но най-вече по време на пандемията, в която доста нови инвеститори се насочиха към пазарите, ползващи приложението.

Ръстът на Robinhood в последните месеци дори принуди Charles Schwab да придобие конкурента си TD Ameritrade, с което се създаде компания с 24 млн. клиента, за да се бори с компанията, чийто съосновател е Влад Тенев.

Оценката на Robinhood се покачи от 8.6 млрд. долара до 11.2 млрд. долара само в рамките на два месеца, което направи българинът милиардер.

Snowflake

Snowflake вече е публична компания. Технологичният стартъп набра 3.4 млрд. долара, като на инвеститорите бяха предложени 28 млн. акции на цена от 120 долара. Първият ден на търговията започна обещаващо за новите инвеститори, тъй като акциите поскъпнаха първоначално със 150%, за да финишират с повишение от 112%. Оценката на Snowflake вече е 70 млрд. долара, а компанията на Бъфет Berkshire Hathaway е закупила 2.5% от Snowflake.

DoorDash

Приложението за доставка на храна отчита ръст в своята оценка от 13 млрд. долара през ноември до 16 мрд. долара през юни. Все повече американци използваха DoorDash и конкурентите му в последните месеци, за да купуват храната си. Очаква се публичното предлагане да се осъществи до края на 2020 г.

Asana

Компанията е основана от Дъстин Московиц, който е един от най-младите милиардери в света, благодарение на участието си в създаването на... Facebook. Софтуерът за работно сътрудничество се очаква да постигне оценка между 2.6 млрд. долара и 5.3 млрд. долара, което дори е малко в сравнение с това на конкурентите им Slack и Atlassian.

14-те най-богати американци на възраст под 40 г.Десет от тях са предприемачи, които да натрупали състоянието си сами, а четирима са наследили богатството си от своите семейства

Unity Software

Повече инвеститори сигурно не са чували за тази компания, но по всяка вероятност част от тях дори ползват продуктите й. Смята се, че повече от половината най-популярни игри за iOS ползват софтуера на Unity. Очаква се компанията да набере 1 млрд. долара от листването си, което ще й даде оценка от 11 млрд. долара.

Wish

Да си конкурент на Amazon в сферата на онлайн търговията и да си оценен на над 1 млрд. долара - това вече си е успех. Последно Wish набра 300 млн. долара през август 2019 г., като тогава компанията бе оценена на 11.2 млрд. долара. Смята се, че с набраните средства ще се финансира последващото развитие на платформата за онлайн търговия.

Основателите на щатски стартъп вече са милиардериWish се ползва от над 500 млн. души от целия свят

GoodRx

Едва добра идея превърна компания в бизнес за милиарди. GoodRx сравнява цените на лекарствата в своето приложение, като приходите за първото полугодие на 2020 г. възлизат на 257 млн. долара, или с 48% повече спрямо година по-рано.

Нещо повече – компанията дори вече е на печалба, като тя възлиза на 55 млн. долара, което е със 75% повече спрямо периода януари – юни на 2019 г.

GoodRx се надява да набере 100 млн. долара в дебюта си, като с това ще постигне оценка от 2.8 млрд. долара.

Bumble

Първата социална мрежа за жени е второто най-популярно подобно приложение, като отстъпва дял само на Tinder. Bumble вече има 100 млн. потребители, като се очаква да получи оценка между 6 и 8 млрд. долара.

Акциите на Match Group, която е компанията зад Tinder, Match, Hinge, Plenty се оскъпиха от 20 долара през 2017 г. до 100 долара към днешна дата. Очакванията са Bumble да се листва до края на 2020 г. или в началото на 2021 г.