Nintendo спира производството на конзолата 3DS след близо десетилетие на пазара и над 76 милиона продадени бройки, предава BBC.

Устройството можеше да "заблуждава" човешкото око да вижда 3D изображения, подобни на тези в триизмерното кино, но без специални очила. Дебютът му обаче беше посрещнат със смесени чувства от потребителите, а продажбите започнаха да растат сравнително късно.

Краят на конзолата се очакваше от известно време, особено след като компанията обяви през 2019 г., че няма да публикува повече заглавия на игри, произведени специално за 3DS.

Сега фокусът на Nintendo ще падне изцяло върху Nintendo Switch, която е нещо като хибрид между мобилно устройство и домашна игрална конзола.

Уникалната функция на 3DS беше стереоскопичният ефект на екрана. Оптическата илюзия работи само при определено положение на устройството пред очите.

Усещането няма как да бъде пресъздадено на видеопрезентация или чрез снимки, затова потребителите трябваше да го пробват на живо.

Конзолата обаче разполагаше и с други иновативни за времето си функции - игри с добавена реалност, двойна 3D камера и опцията да "открива" други 3DS устройства, които се намират близо до нея, в т. нар. Streetpass modе.

Това позволяваше на геймърите да играят в мрежа с напълно непознати хора, без да обменят никаква информация помежду си.

Но въпреки всички тези нововъведения, пазарният дебют на Nintendo 3DS не беше кой знае колко успешен. Високата цена за онова време (около 260 долара), малкият брой съвместими игри и фактът, че устройството трябваше да се пробва физически от потребителите, повлияха негативно на продажбите.

През 2012 г. беше представена втората версия на 3DS с по-голям екран, а Nintendo за първи път предостави на потребителите да свалят игрите си директно от интернет. В онлайн магазина на компанията можеха да се купят някои от любимите класически заглавия за мобилната игрална конзола.

Защо играта Fall Guys се превърна в мегахита на лятото?Експерти твърдят, че има редица причини за това

През последното десетилетие от Nintendo на няколко пъти обновиха конзолата си с подобряване на хардуерните ѝ характеристики.

До края на юни 2020 г. по целия свят са продадени над 76 милиона 3DS - много повече от настолната конзола на компанията WiiU, която е продадена 14 милиона пъти за почти същия период от време.

Актуалният Nintendo Switch, който излезе на пазара през 2017 г., вече има 60 милиона продажби и може да се използва както като домашна конзола, така и като мобилно устройство.

Първоначално от Nintendo настояваха, че Switch не е замислен като наследник на 3DS, но на практика спадът в продажбите на триизмерната конзола и липсата на дългосрочна поддръжка предвещаваха нейния край.