Министерството на търговията на САЩ обяви днес, че от неделя забранява всички бизнес отношения с приложенията WeChat и TikTok.

Изявлението дойде в момент, в който президентът на САЩ Доналд Тръмп се очаква да обяви дали правителството ще одобри сделката, при която Oracle ще придобие миноритарен дял в TikTok и ще стане “доверен технологичен партньор” на компанията за САЩ.

Засега не става ясно дали с изявлението на министерството на търговията се има предвид, че няма възможност за сделка преди крайния срок, който изтича в неделя, и дали това не е агресивен ход от страна на администрацията на Тръмп за оказване на натиск за прокарване на първоначалното намерение, според което 100% от TikTok трябваше да бъдат придобити от щатска компания.

Днешното изявление на министерството на търговия изглежда налага първоначалната изпълнителна заповед от 6 август, с която на TikTok бяха предоставени 45 дни, за да продаде щатската си дейност на американска компания или в противен случай ще й бъде наложена забрана в САЩ.

WeChat, което е едно от най-популярните чат приложения в света, е собственост на китайската компания Tencent. Компанията майка на TikTok пък е китайската ByteDance.

Китай с бойкот на продуктите на Apple, ако САЩ забранят WeChat?Повече от 40% от анкетираните американски предприятия смятат, че ще загубят приходи поради тази забрана на WeChat

В изявлението на министерството на търговията на САЩ от днес се казва, че от 20 септември на щатските компании ще бъде забранено да разпространяват WeChat и TikTok, което означава, че те ще трябва да бъдат премахнати от мобилните магазини на Apple и Google.

В изявлението също така се казва, че щатските компании нямат право да осигуряват услуги чрез WeChat “с цел трансфер на средства или обработване на плащания в САЩ.”

WeChat е популярен рекламен инструмент за щатските компании в Китай, но и по света. Щатските приложения, като Facebook и Instagram, са забранени в Китай и WeChat е основното приложение, което хората използват за социална мрежа и електронна търговия.