Тя е индонезийска домашна помощница, която изкарва по 600 сингапурски долара (440 долара) на месец, работейки за изключително богато сингапурско семейство.

Той е нейният работодател - титан в света на бизнеса в Сингапур и председател на някои от най-големите компании в страната.

Един ден неговото семейство я обвинява в кражба.

Те подават жалба в полицията, след което се стига до шумен съдебен процес, с обвинения в кражба на луксозни дамски чанти, DVD плейър и дори твърдения за кросдресинг, пише BBC.

По-рано този месец Парти Лияни най-накрая е оправдана.

Нейният случай обаче поражда въпроси относно неравенството и достъпа до правосъдие в Сингапур.

Парти започва работа в дома на Лиу Мун Леонг през 2007 г., където живеят няколко членове на семейството, сред които и неговият син Карл.

През март 2016 г. Карл Лиу и неговото семейство се изнасят и заживяват другаде.

Съдебните документи показват, че Парти е била молена многократно да почиства новия му дом и офис, което нарушава местното трудово законодателство.

Няколко месеца по-късно семейство Лиу информира Парти, че е уволнена заради подозрения, че краде от тях.

Когато Карл Лиу казва на Парти, че е уволнена, тя му отговаря: "Знам защо. Ядосан сте, защото отказах да ви чистя тоалетната."

Предоставят й два часа, за да си събере нещата в няколко кашона, които семейството трябвало да изпрати в Индонезия. Тя отлита за родината си на същия ден.

На тръгване тя ги заплашва да се оплаче на властите в Сингапур за това, че я карат да чисти и къщата на Карл Лиу.

Семейство Лиу решава да провери какво има в кашоните след заминаването й, като твърдят, че в тях намират неща, които са тяхна собственост.

Лиу Мун Леонг и неговият син подават жалба в полицията.

Снимка: YouTube.com

Парти казва, че не била информирана за това и го разбира пет седмици по-късно, когато се връща в Сингапур, за да търси нова работа, но е арестувана на летището.

Тъй като нямала възможност да работи и срещу нея било заведено съдебно дело, тя остава в приют за мигранти и разчита на тях за финансова помощ, докато делото се влачи.

Кросдресинг и розов нож

Парти е обвинена в това, че е откраднала различни неща от дома на семейство Лиу, в това число 115 дрехи, луксозни чанти, DVD плейър и часовник Gerald Genta.

Семейството твърди, че всичко това струва 34 000 сингапурски долара (25 000 долара).

По време на делото тя заявява, че това са или нейни неща, или изхвърлени предмети, които намерила, или че не ги е слагала в кашоните.

През 2019 г. районен съд я признава за виновна и я осъжда на две години и два месеца затвор. Парти решава да обжалва. Делото продължава до по-рано този месец, когато върховният съд на Сингапур я оправдава.

Според съда има причина да се смята, че семейството е подало жалба в полицията срещу нея, за да й попречи да подаде оплакване за това, че е принуждавана да работи нелегално.

Съдията отбелязва, че много от нещата, за които се твърди, че са откраднати от Парти, всъщност вече били повредени, като часовника, на който липсвало копчето за сверяване и два телефона iPhone, които не работели. Според него било "необичайно" да се крадат неща, които са счупени.

Парти е обвинена и в кражбата на DVD плейър, за който тя казва, че е изхвърлен от семейството, защото не работел.

Служител, уволнен заради меме с Хитлер, спечели дело за 200 000 долараСлужителят на австралийското поделение на британския добивен гигант BP бил уволнен заради подигравка с компанията във видео с

От прокуратурата впоследствие признават, че знаели, че устройството не работи, но не разкрили това по време на процеса.

Освен това съдията поставя под въпрос надеждността на Карл Лиу като свидетел.

По-младият Лиу обвинява Парти, че е откраднала розов нож, който според него бил купил във Великобритания през 2002 г. Впоследствие се оказва, че ножът бил прекалено нов, за да е бил произведен във Великобритания преди 2002 г.

Той също така заявил, че част от дрехите, намерени у Парти, всъщност били негови, но впоследствие не могъл да си спомни дали притежава някои от тях.

На въпрос по време на делото защо притежава женски дрехи, той казал, че обича да се облича като жена, което според съдията било "малко вероятно ".

Съдията също така поставя под въпрос и действията на полицията, която посещава дома пет седмици след подаването на жалбата.

От полицията също така не осигуряват на Парти преводач, който говори индонезийски, а използват преводач, който говори малайски.

Битката на Давид срещу Голиат

Делото разчувства жителите на Сингапур, като по-голяма част от гнева им беше насочен към Лиу и неговото семейство.

Мнозина сметнаха случая за пример за това как богатият елит тормози бедните и безсилните и живее според собствени правила.

Въпреки че правдата в крайна сметка възтържествува, случаят разклати дългогодишната вяра на някои жители на Сингапур в безпристрастността на местната съдебна система.

След публичното недоволство Лиу Мун обяви, че се оттегля от поста председател на няколко престижни компании.

В изявление той каза, че "уважава" решението на Върховния съд и че вярва в сингапурската съдебна система. Той обаче заяви, че е било негов граждански дълг да подаде жалба, ако е смятал, че има нещо нередно.

Неговият син Карл Лиу пък не коментира делото.

Делото също така повдигна въпроса за достъпа на работниците мигранти до правораздаване.

Парти успява да остане в Сингапур и да води делото си благодарение на неправителствената организация Home и на местен адвокат, който я защитава безплатно. В противен случай хонорарът му е щял да бъде 150 000 сингапурски долара (110 000 долара).

Сингапур обикновено предоставя правни ресурси на мигрантите, но много от тях често решават да не стигат до съд, защото са единствените, които изкарват пари в тяхното семейство и не могат да си позволят делото да продължава месеци и дори години.

В случая на Парти, това е битка на Давид срещу Голиат, като Давид излиза победител.

Що се отнася до Парти, тя твърди, че сега ще се върне у дома.

"Прощавам на моя работодател. Просто искам да им кажа да не причиняват същото и на други работници."