През последното десетилетие броят на милиардерите се е увеличил двойно. Като резултат в цял свят има 2208 души, чието състояние надвишава 1 млрд. долара.

Ето за какви неочаквани и грандиозни проекти те разходват парите си.

Джеймс Камерън си построи батискаф

Режисьорът получи три награди „Оскар“ за филма си „Титаник“. Той дълго мечтае да може да стигне до най-дълбоката точка на Световния океан. И успява. През 2012 г. Камерън се превърна в първия човек, който сам се спусна на дъното на Марианската падина.

Ричард Брансън изобрети космолет

Британският предприемач мечтае да организира редовни туристически полети в космоса. И в наши дни е възможно срещу 250 000 долара всеки клиент на корпорацията Virgin Galactic за няколко минути да се усети в безтегловност по време на полет в суборбитален космолет.

За осъществяването на проекта Брансън проектира апарата SpaceShipTwo, в чието строителство влага около 200 млн. долара.

В света на Роман Абрамович 41 000 евро стигат за 1 кв. мМалко след като Роман Абрамович купува имението Château de la Croë преди около десетилетие на ексклузивния полустров Антиб в Южна Франция, данъчните власти вече чукат на вратата му

Китайски анонимен богаташ нае порнозвезда

През 2015 г. китаец, чието име остава неназовано, нае за срок от 15 години в качеството на личен асистент порноактрисата Ролу Мисаки, която е с руско-японски произход. За службата си жената ще получи 7.5 млн. долара.

Стивън Коен купи препарирана акула

Шефът на хедж фонда SAC Capital попълни своята колекция от уникални вещи с необичаен аквариум с мъртва тигрова акула. Петметровият хищник е уловен през 1991 г. край бреговете на Австралия.

След това британският художник Деймиън Хърст я е консервирал в разтвор от формалдехид и я превърнал в арт обект. През 2004 г. Коен става собственик на необичайния експонат.

Джеф Безос създава вечен часовник

Основателят и шеф на компанията Amazon влага пари в строителството на механичен часовник, който ще може да работи самостоятелно 10 000 години. Проектът струва на милиардера 42 млн. долара.

Мукеш Амбани си построи личен небостъргач

Индийският нефтен магнат Амбани - най-богатия човек в Азия, вложи пари в строителството на къща, която се превърна в най-скъпата в света. Семейството на съоснователя на Reliance Industries живее в 27-етажен небостъргач в Мумбай.

Цената му е 2 млрд. долара. В сградата има 9 асансьора, три хеликоптерни площадки, сервиз за коли и паркинг, заемащ 6 етажа. Разбира се, на разположение са няколко басейна, спа салон, кино, бална зала за приеми и висящи градини.

Хамад бен Хамдан ал-Нахян се подписа на собствен остров

Шейхът-милиардер реши да изпише името си с огромни латински букви, които да се виждат от космоса. Надписът е направен по повърхността на остров, който е негова собственост.

Мръсните пари - най-лошо пазената тайна на европейските банкиНа фона на всичките подозрителни пари, които циркулират в банковата система, някои хора се питат защо ЕС не може да се саморегулира

Роман Абрамович си поръча най-голямата и скъпа яхта в света

Eclipse е определяна като най-скъпата в света. Пусната е на вода през 2009 г. Представлява най-големия частен плавателен съд на планетата.

Клайв Палмър си строи копие на „Титаник“

Не всички милиардери се задоволяват с яхти. Австрийският бизнесмен и политик Клайв Палмър иска свое копие на „Титаник“. Първият круиз е планиран за 2022 г.

Бил Гейтс купи тетрадката на Леонардо да Винчи

През 1994 г. основателят на Microsoft купи Лестерския кодекс на Леонардо да Винчи. За ръкописа милиардерът брои 30.8 млн. долара. Тетрадката се състои от 72 страници и съдържа над 300 рисунки, диаграми, математически изчисления и научни записки.