След продажбата на картината на Леонардо да Винчи Salvatror Mundi (Спасителят на света) за рекордните 450 млн. долара през 2017 г., произведението на изкуството потъна в мистерия.

Очакваше се картината да бъде показана на изложба в клона на Лувъра в Абу Даби през 2018 г., но това така и не се случи, пише Business Insider.

В началото на тази седмица изданието Artnet съобщи, че картината се намира на суперяхтата на своя собственик, а именно коронованият принц на Саудитска Арабия Мохаменд бин Салман.

Цитирайки „две официални лица, въвлечени в трансакцията”, Artnet посочва, че Salvator Mundi е била пренесена посред нощ от самолета на бин Салман на неговата яхта.

Яхтата на име Serene струва повече от картината, тъй като е придобита от руския бизнесмен Юри Шефлер за 500 млн. евро през 2015 година, по информация на New York Times.

Лодката е била отдавана преди това на милиардера Бил Гейтс срещу сумата от 5 млн. долара на седмица.

Според източниците на изданието, картината ще остане на яхтата, докато бин Салман не приключи трансформацията на древния саудитски град Ал-Ула в културен хъб.

Използвайки приложението Using MarineTraffic, което локализира местоположението на плавателни съдове, включтелно суперяхти, британското издание The Gyardian посочва, че Serene се намира в Порт Саид, Египет.

Струпването на произведения на изкуството на яхти е тенденция сред най-заможните хора в света, като има мнения, че някои плавателни съдове съдържат повече изкуство от някои национални музеи.

Това крие риск от повреждане на произведенията, тъй като не липсват примери за подобен развой на събитията. Миналото помни скъпи картини, замервани със закуски от деца на милиардери или повредени произведения от летящи тапи за шампанско.

Картината Salvator Mundi е обгърната от скандали, като някои експерти спорят за нейния произход.

През миналия месец картината отпадна от планирана изложба в Лувъра по случай 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, тъй като кураторите не вярват, че авторството може да се припише само на прочутия художник и изобретател.