Volkswagen ще се възползва от производствените си мощности в световен мащаб, за да произвежда на печалба нов изцяло електрически SUV модел на име ID.4.

Автомобилът, който ще бъде произвеждан в пет завода на три континента, е насочен към масовия потребител и ще се продава на цени от 39 995 долара в САЩ, когато бъде пуснат на тамошния пазар в началото на следващата година.

“Това е един наистина спиращ дъха световен автомобил,” казва Скот Киоу, главен изпълнителен директор на Volkswagen Group за САЩ.

VW ще произвежда модела ID.4 в два завода в Китай и в други два в Европа, както и в един в САЩ, информира CNBC.

За разлика от много автопроизводители, които пускат автомобили, които да се конкурират с Tesla, лидерът при електромобилите в автомобилната индустрия VW насочва колата към масовия потребител, който може би не е запознат с електромобилите.

Хванаха шофьор на Tesla да спи, докато колата му се движи със 150 км/чШофьорът и спътникът му били спуснали седалките назад и подремвали, докато електромобилът се движел на автопилот по магистралата

VW, която вече приема онлайн поръчки за ID.4, сравнява компактния SUV модел по-скоро с Toyota RAV4 и Honda CRV, отколкото с настоящите електромобили на Tesla, General Motors и други.

Обсегът на автомобила е 400 км и е сходен с този на Chevrolet Bolt EV от GM, който е на близка цена и на Tesla Model 3, но доста под обсега на други модели на Tesla.

ID.4 първоначално ще се предлага със задно задвижване с мощност от 201 конски сили. След това, по-късно през 2021 г., ще бъде пусната версия със задвижване на четирите колела с 302 конски сили.