Търсенето на нови жилища у нас, дори и във време на пандемия, продължава да е силно, отчитат от водещите имотни агенции в страната.

Голяма част от тях са се ориентирали към продажбата само на нови проекти, като за различните агенции този процент варира между 70 и 90%.

Може би знаете, че средната цена на тристайните жилища в столицата е малко над 100 000 евро.

Дали обаче не трябва да платим доста повече, за да станем собственици на един подобен апартамент в София?

Нека видим какви са част от останалите разходи, за които трябва да помислим:

Ипотечен кредит

Справка на Profit.bg на сайта на една от водещите търговски банки у нас сочи, че един 20-годишен ипотечен кредит за 196 000 лв. би ни „струвал“ 258 хил. лв. Или иначе казано – сумата, която ще трябва да върнем, е с 62 000 лв повече от полученото.

Доста повече ще платим на банката, при положение че разсрочим заема за 30 години – 292 000 лв, или малко по-малко от 100 000 лв отгоре.

Тук следва да отбележим, че това са средни нива на лихвите и за клиенти с по-високи доходи сумите, които се плащат на банката, са по-малки.

Можете да спестите тези суми, ако купувате имота със собствени средства, но пък в този случай се лишавате от доходността, които парите ви биха донесли, ако ги инвестирате.

Посредническа комисиона

Част от агенциите не начисляват комисиона на купувача при сделката, но други го правят, като сумите варират от 2.5 до 3% от стойността на сделката.

Данъци

За 2020 г. местният данък за придобиване на имоти на територията на София е в размер на 3%. Това означава, че при сделка за 196 000 лв ще трябва да заплатим 5880 лв. Не забравяйте и годишния данък, който ще трябва да плащате на общината.

След селските къщи - идва нов тренд на пазара на имотиВсе повече хора предпочитат планината, където жилищата са по-ниски от големите градове в страната

Нотариус

При изповядването на сделката дължим сериозна сума на нотариуса, като в нашия случай тя ще е около 1000 лв.

Ремонтни дейности

При положение че купувате ново жилище, ще трябва да предвидите и сериозна сума за ремонтни дейности. Смята се, че средната стойност, при която фирмите в тази сфера могат да ви направят качествен ремонт, варира около 100 евро/кв. м. Тук са включени и материалите, но не и обзавеждането за новия ви дом.

Застраховки/СОТ

Ако теглите ипотечен кредит, ще имате включени застраховка на имота и може би застраховка „Живот“, която обаче не е задължителна. Част от купувачите сключват и допълнителни застраховки, за да защитят имота си от ВиК аварии, пожари и природни бедствия.

Допълнителен разход (по около 20 лв на месец и 240 лв на година) е и СОТ, ако се спрем на този вариант за допълнителна защита на дома ни.

Какво движи имотните покупки в последните месеци у нас?Профилът на купувачите, както и търсените имоти се промениха, лихвите остават на ниски нива

Простите сметки показват, че ако купуваме имот с кредит, това ще ни „струва“ доста повече от 100 000 евро, като сумата дори може да нарасне двойно, ако добавим данъците, разходите по заема, както и парите, които ще отделим за ремонт, обзавеждане и поддръжка.

Посочените по-горе разходи по жилището карат част от купувачите да се ориентират към старото строителство или към живота под наем.