Банките отчитат, че все по-често използваме кредитни карти по време на пандемията. Най-често в магазините за хранителни стоки, алкохол и цигари.

Така е било в над 40 на сто от случаите през първата половина на годината. С оредяването на посещенията в театрите и кината, почти четири пъти по-рядко сме посягали към кредитните карти за културни събития и развлечения.

Изолацията по домовете определя и по-малко нови дрехи в гардеробите – на тях се пада всяко десето плащане, посочва Нова телевизия.

Четвъртият повод да използваме картите са били пътуванията - в близо 8 на сто от случаите. Иначе, почти половината от всички покупки на кредит са били погасявани в рамките на гратисния период, според проучване на банкова институция.

Около 15% от родителите днес предпочитат да преведат джобните на децата именно в карти, за да не да пипат монети и банкноти.

Елена и Росен Найденови са родители на четири деца - имат дъщеря на 17, син на 15 и близнаци на 10 години. От няколко месеца двамата по-големи са горди собственици на така наречените детски дебитни карти.

„На тях се налага най-често да им даваме пари и поради тази причина решихме, че вместо всеки ден да гледаме кой има пари в джоба, е по-лесно да ходят с карти на училище”, каза Росен за Нова телевизия.

„Притеснявах се че може да загубят картата, да си забравят пин кода или да го споделят с приятели, които могат да злоупотребят. Но след като имат лични карти и отговарят за телефоните и документите си, беше време да отговарят и за това”, смята майката на децата.

Зареждането на детските дебитни карти е безплатно, а тегленето има лимит. От банкомат - до 50 лева, а при плащане - до 100.

По желание на родителите лимитът може да бъде променен. Рисковете при онлайн пазаруване обаче, оказва се, са същите. Експертът по киберсигурност Любомир Тулевни разказва за измама, която стана изключително модерна през последните месеци.

„Това е атака, при която хакер има възможност да интегрира в сорс кода на самата уеб апликация, специални инструкции, които остават скрити за потребителя. При натискането на бутона купи или разплати копие от нея се изпраща и на хакера. Потребителят не установява нищо, тъй като той е превел това плащане, респективно ще си получи стоката”, каза той.

Затова, ако децата ни притежават карти, трябва да ги обучим как да пазаруват онлайн и как да правят разлика между легитимни и потенциално нелегитимни търговци, подчертават експертите.