Магическите теории за пазарния капитализъм и неговата способност да решава всички проблеми се провалиха по време на пандемията от COVID-19.

Това заяви главата на Римокатолическата църква папа Франциск в своята енциклика, посветена на бъдещето на човечеството след кризата.

Документът, озаглавен Fratelli Tutti (в превод от италиански - "Всички братя"), е публикуван по случай празника на Св. Франциск, който също е бил застъпник на мира и солидарността.

Енцикликата е третата поред, публикувана от папа Франциск. Той твърдr, че започнал да работи по нея още преди избухването на пандемията, но кризата само е затвърдила неговото убеждение, че световните политически и икономически институции имат нужда от реформа, която да е насочена най-вече към осигуряването на подкрепа за най-тежко пострадалите от разпространението на COVID-19.

Папата засяга и проблемите, свързани с климатичните промени и военните конфликти. Той критикува и принципа на "справедливата война", който в миналото е бил насърчаван от католическата църква.

"В днешно време едва ли можем да намерим рационални критерии, които да оправдаят т. нар. "справедлива война"", заявява Франциск.

Той смята, че отделните държави не са успели да организират единен отговор на заплахите по време на пандемията.

"Всеки, който си мисли, че единственият урок от случилото се е нуждата от усъвършенстване на това, което вече правим или от подобряване на съществуващите системи и регулации, просто отхвърля реалността", пише главата на католическия свят.

Той посочва загубата на милиони работни места в резултат на разпространението на вируса като доказателство за провала на политиците и за отказа им да се вслушат в исканията на своите граждани, на професионалните организации и на маргинализираните социални групи.

"Уязвимостта на световната система пред заплахата на пандемията показа, че пазарните механизми не са всесилни. Необходима е проактивна икономическа политика, която да насърчава продуктовата диверсификация, предприемаческата креативност и да създава, а не да съкращава работни места", коментира още папата.

Той не за първи път критикува основните постулати на капитализма. В предишната си енциклика от 2015 г= той посочва, че капиталистическата система продължава да задълбочава неравенствата, обогатявайки малцина за сметка на милиони други.

В друг свой труд от 2013 г= той признава, че теорията за свободните пазарни взаимоотношения не успява да постигне това, което обещава - благоденствие за все по-широк кръг от хора.

Папата остава поддръжник и на тезата за свободното движение на хората и задължението на развитите държави да приемат мигрантите и бежанците, противопоставайки се на теориите на национализма и изолационизма.

Той посвещава цяла глава от своята енциклика на притчата за добрия самарянин. Според папа Франциск урокът за добротата, благотворителността и грижата за непознатите е най-важният за човечеството, ако то иска да поправи "раните на света".