В Съединените щати от началото на тази година са регистрирани 16 природни бедствия, всяко от което е нанесло щети за над 1 млрд. долара. Това показват данните на американската администрация, цитирани от Bloomberg.

С това се изравнява рекордът, поставен през 2011 и 2017 г., при това само за девет месеца. Ако има още природни катаклизми до края на 2020 г., той най-вероятно ще бъде надминат.

Средната годишна стойност на щетите от природните бедствия за периода от 2015 до 2019 г. е 13.8 млрд. долара, което е близо два пъти повече от средното за периода от 1980 г. насам, припомня Bloomberg.

Оценките се публикуват, след като мексиканският полуостров Юкатан беше ударен от урагана Делта, който е 25-ият пореден за тази година. Метеоролозите предвиждат, че бурята ще удари и крайбрежието на Луизиана в следващите дни, прекосявайки топлите води на Мексиканския залив.

Обикновено при този процес силата на ураганите се увеличава.

Освен това горските пожари в Калифорния, които започнаха през август, придобиха статут на "гигапожар", обхващащ площ от над 1 милион акра. Общите опожарени площи в щата от началото на годината са над 4 милиона акра.

Циклоните и пожарите тази година попаднаха във фокуса на вниманието заради мащабите си и заради големия си брой, като по този начин "засенчиха" останалите кризи, които се движат с по-бавни темпове, но са не по-малко сериозни.

Към края на септември на около 43% от континенталната площ на САЩ се отчита засушаване, особено в североизточните и западните щати. Това е най-мащабната суша от 2013 г. насам, припомня изданието.

На Хаваите и на остров Кодиак в Аляска също се наблюдава сериозно засушаване.

С нарастването на средните температури на атмосферата, въздушните и водните течения задържат повече енергия, която захранва бурите, обясняват климатолозите. Последният септември беше най-гоещият в историята в световен мащаб, по данни на Европейската програма за сателитен мониторинг Коперник.

Температурите в САЩ от началото на 2020 г. са с 1.3 градуса по Целзий по-високи, в сравнение със средните стойности за XX век.