Най-голямата технологична конференция в Европа ще се проведе изцяло онлайн тази година, тъй като пандемията от коронавирус принуди десетки големи събития да преминат във виртуален формат.

Организаторите на Web Summit обявиха, че решението е дошло след обсъждане с португалското правителство и градските власти в Лисабон.

"Лисабон продължава да е домът на Web Summit, но с разрастващата се зараза на Covid-19 в Европа трябва да помислим за това какво е най-добро за Португалия и за нашите гости," заяви основателят на събитието Пади Косгрейв. "Най-безопасният и най-разумен отговор е да проведем Web Summit изцяло онлайн през 2020 г. Очакваме с нетърпение да приветстваме нашите гости отново в Лисабон през 2021 г.," добави той.

Web Summit е поредното голямо събитие, което трябваше да се проведе онлайн, да се отменени или отложи, тъй като втората вълна на коронавируса в Европа накара някои правителства да затегнат мерките и да въведат локализирани блокади. Над 70 000 души от 153 страни посетиха събитието през миналата година, информира CNN Business.

От Световния икономически форум обявиха тази седмица, че ежегодната среща на световни лидери и шефове на компании, която обикновено се провежда през януари в Давос, ще се проведе в Люцерн през май. Това обаче ще се случи само при условие, че здравето и безопасността на участниците могат да бъдат гарантирани.

Тези решения очертават предизвикателствата, пред които са изправени организаторите на събития във връзка с нормализирането на дейността си, преди да има готова и действаща ваксина срещу Covid-19. Тази година няколко големи събития в различни градове по света, сред които и Световния мобилен конгрес, вече бяха отменени. От подразделението за облачни технологии на Amazon избраха да проведат виртуална среща през юни, като в същия месец Apple проведе за първи път легендарната си Световна среща на разработчиците.

Организаторите на Web Summit се надяваха през юни, че конференцията ще се проведе, както обикновено, в Лисабон, но в хибриден вариант. Тъй като обаче е невъзможно да се предскаже развитието на вируса, те заявиха, че плановете им ще попаднат в обсега на здравните мерки на Португалия за подобни събития.

От Web Summit заявиха, че ще могат да приветстват 100 000 посетители онлайн през собствената си платформа за конференции в периода 2 – 4 декември. Около 800 лектори ще се включат в тазгодiшното събитие, сред които и основателя на Zoom Ерик Юан, съоснователя на Slack Кал Хендерсън и европейския комисар Маргрете Вестагер.

Сред компаниите, които планират онлайн изложения, пък личат имената на Cisco Systems, Siemens, UBS и Cloudflare.