От Bespoken Spirits твърдят, че използват науката, за да произвежда по-добри уискита.

Сега компанията вече разполага с няколко милиона долара, за да докаже, че това наистина може да се случи.

Базираният в калифорнийския Менло парк стартъп, който използва собствена технология, за да произвежда бързо специално разработено уиски, обяви тази седмица, че е получил 2.6 млн. долара финансиране от основателя на Cypress Semiconductor Ти Джей Роджърс и бейзболната легенда Дерек Джитър.

Изявлението идва в момент, в който COVID-19 продължава да се отразява на алкохолната индустрия. На фона на баровете и ресторантите, които са затворени или работят с ограничено работно време, някои анализатори прогнозират двуцифрен спад в продажбите на алкохол в световен мащаб тази година.

Търговският спор между САЩ и ЕС също се отразява негативно на продажбите на уиски.

"Bespoken Spirits носи нова ера на възможности за индустрията, особено след като тя беше засегната сериозно от COVID-19," казва Стю Аарън, съосновател на компанията.

Докато повечето уискита отлежават в дъбови бъчви поне по пет години, а някои и по 30 г. и повече, основаната от Ааарън и учения Мартин Янусек Bespoken Spirits използва технология, която извлича в рамките на дни основните елементи, които подсилват аромата, цвета и вкуса на уискито, според уебсайта на компанията.

Сексистки скандал избухна в уиски индустриятаМарки и компании се обърнаха срещу влиятелния критик Джим Мъри, който издава “Библията на уискито“

От Bespoken твърдят, че технологията също така дава възможност на потребителите да създават различни вкусови профили за своите уискита и предотвратява феномена, известен като "ангелския дял," при който до 10% от алкохола се изпарява.

Bespoken продава своята технология, както и портфейл от специално изработени напитки, на клиенти.

Новите инвеститори в Bespoken имат опит в сферата на храните и напитките – Джитър е акционер и рекламно лице на Performance Kitchen, а Роджърс е собственик на винарната Clos de La Tech, пише CNN Business.

"Способността на Bspoken Spirits да предлага както качество, така и разнообразие, е това, което привлече моето внимание и ме накара да инвестирам," казва Роджърс. "За кратък период от време те вече произведоха невероятна гама от първокласни алкохолни напитки - от уиски до ром, бренди и текила."

Почитателите на алкохолните напитки изглежда са съгласни с него. Bespoken вече спечели редица награди в различни конкурси и състезания.

Въпреки тези награди, за Bespoken ще е доста трудно да спечели на своя страна почитателите на традиционния начин на производство на уиски. "Не мога да виня хората за това, че искат да представят нещо ново в алкохолната индустрия," пише критикът Джон Доувър в отзив за един от продуктите на Bespoken.

"Не харесвам обаче онези, които искат да минат напряко и не гледат на творческия процес като на нищо повече от лесен начин да припечелят някой долар."