2020 е невероятна година: досега човечеството се сблъска с всякакви неща - от апокалиптични пожари и пандемия до социални вълнения и конфликти, заплашващи да се превърнат в трета световна война.

Интернет потребители обаче полудяхо по съвсем друго нещо, посочва Bored Panda.

В началото на октомври археолозите в Египет съобщиха, че са открили голяма колекция от добре запазени саркофази на 2500 години в некрополиса Сакара край Кайро .

Отварянето на първия от дървените ковчези се превърна в истинска сензация, като в социалните медии видеата на тази тема са гледани милиони пъти.

Първият ковчег, съдържащ древна мумия, беше отворен пред публика на живо, включително чуждестранни посланици и представители на медиите.

Министърът на туризма и антиките в Египет д-р Халед Ел-Енани похвали колегите си, че не позволяват на COVID-19 да им попречи да разкрият тайните на Древния свят. Саркофазите ще бъдат пренесени в Големия египетски музей, където ще бъдат показани на обществеността.

بيان صحفي ٣ أكتوبر ٢٠٢٠ - الكشف عن 59 تابوتا خشبيا مغلقا بحالتهم الأولي داخل آبار للدفن بمنطقة آثار سقارة - 28 تمثالا...

Публикувахте от ‎Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار‎ в Събота, 3 октомври 2020 г.

Разкопките стартират сред 11-те пирамиди в Сакара през 2018 г. и дават страхотни резултати. Дървените ковчези са открити в дълбоки 10-12 метра гробници в некропола.

Саркофазите са в добро състояние: те са запазили оригиналните си цветове. Най-вероятно принадлежат на свещеници и други членове на висшето общество.

Това обаче не са единствените забележителни археологически находки по време на експедицията: изследователите откриват и различни статуи и скулптури. Преди това се натъкват н мумифицирани лъвове, котки, кобри и крокодили, според New York Post.