Когато археолози отново разкопават гробницата на Птамес - кмет на древния Мемфис в Египет, откриват съдове, пълни с твърдо бяло вещество, за което подозират, че може да е някаква храна. Оказва се, че са прави.

Тестове доказват, че веществото наистина е сирене на 3200 години, съобщава New York Times.

Възрастта и съставът на сиренето са потвърдени чрез химически тестове, направени от учени от университетите в Катания и Кайро, а резултатите са публикувани миналия месец в академичното списание Analytical Chemistry.

В опит да отнесат важни неща от материалния свят с тях в отвъдния живот, египтяните явно са сметнали, че малко сирене няма да им навреди.

1500-годишната мумия погребана с ботуши на Adidas?Снимка от гробница в Алтайските планини изуми обществеността

Макар да не е най-старото известно сирене в света (следи от млечни продукти, като сирене и кисело мляко, са открити по грънчарски съдове, за които се смята, че са на 9000 години) това е едно от най-старите твърди сирена, откривани някога.

Гробницата е разкопана едва сега заради натрупване на пясък. Мястото на погребението е открито за пръв път през 1885 г., но след това се губи в пясъчните дюни, докато не е изровено отново през 2010 г.

На какво прилича древното египетско сирене?

Според Times, вероятно то е разновидност на френското козе сирене chèvre. То би се характеризирало с високо съдържание на влага, би било лесно за мазане и с висока киселинност, смята професорът от Университета във Вермон и експертът по сиренето Пол Киндстед.

Според него прясното сирене вероятно би се разваляло бързо. И тук не говорим за период от няколко хиляди години.

Археолози още през 1940 г. откриват подобно сирене, а в заключенията им пише, че то няма "миризма и само прашен вкус".