С голямо мнозинство европейците искат Джо Байдън да победи Доналд Тръмп, когото считат за "ужасен" президент на САЩ, сочи нови проучване на YouGov в седем държави на Стария континент.

От YouGov са попитали граждани на Германия, Испания, Швеция, Франция, Великобритания, Дания и Италия кой искат да спечели тазгодишните президентски избори в САЩ.

С голямо мнозинство участвалите в проучването във всички страни подкрепят кандидата на демократическата партия Джо Байдън, като застаналите зад настоящия президент на САЩ са малцинство.

Тръмп се ползва с най-малка популярност в Дания, където едва 6% от датчаните заявяват, че искат той да спечели изборите, в сравнение с 80%, които подкрепят Байдън, пише Business Insider.

Тази седмица Тръмп написа в Twitter, че "очаква с нетърпение да работи с британския премиер още много години."

Във Великобритания близо две трети от участниците, или 61%, казват, че искат Байдън да излезе краен победител, а само 13% застават зад Тръмп.

Настоящият президент на САЩ се радва на най-голяма популярност в Италия, според проучването на YouGov, но въпреки това делът на тези, които казват, че искат той да спечели втори мандат, е едва 20%. В същото време 58% подкрепят Байдън.

Бивш президент вече е на 96, прави си сам кисело мляко и живее скромноИмотът на Картър е толкова скромен, че той е оценен на 167 000 долара, което е по-ниско дори от средната цена за щата от 213 026 долара, според Zillow

Тръмп също така получава лоши резултати в седемте страни и на въпроса за това как се справя като президент от 2016 г. насам.

Едва между 5% и 15% от участниците определят представянето му като "страхотно/добро", докато по-голямата част от отговорилите го окачествяват като "ужасно/слабо."

В Германия, където правителството на канцлера Ангела Меркел има хладни отношения с Белия дом след избирането на Тръмп, едва 9% от участниците оценяват работата му като страхотна или добра, докато за 75% тя е ужасна или слаба.

Тръмп очевидно не се радва на голяма популярност в тези седем държави, но ентусиазмът по отношение на кандидатурата на Байдън също не е впечатляващ.

Много от участниците във всяка от страните казват, че представянето му ще е "средно" или че "не знаят" как ще се представи, ако бъде избран. Малцина очакват, че той ще е ужасен или слаб президент (от 6% в Дания до 13% в Швеция и Великобритания).

Между 17% и 23% пък твърдят, че Байдън ще се справи страхотно или добре като държавен глава.

В проучването на YouGov са участвали 9 136 души в седемте държави в периода 15 септември – 4 октомври.