След седмици забавяне и проблеми заради пандемията, Apple най-накрая ще представи тази седмица новите си модели iPhone.

Поканите за насроченото за 13 октомври събитие съдържаха фразата "Здравей, Скорост," което беше намек за ъпгрейд, който ще позволи на iPhone да се свързва към новите 5G мрежи, които в момента се пускат от доставчици в САЩ и по света.

Въпреки че сега прохожда, 5G обещава да предоставя много по-бързи скорости, когато разгърне пълния си потенциал. Освен телефоните, това ново поколение мрежи ще способства и за наличието на повече свързани устройства, като автономни автомобили, виртуална реалност, технологии за умни градове и т.н.

Apple, в известна степен, закъснява по отношение на 5G телефоните. Новите й устройства ще се присъединят към увеличаващите се предложения от страна на Google, Motorola, Samsung, Huawei, LG и други.

iPhone обаче ще отстоява своите позиции предвид лоялните почитатели на марката, а някои анализатори очакват 5G iPhone да генерира "суперцикъл" ъгрейди, което да накара повече хора от обикновеното да си купят устройствата. Фактът, че 5G мрежите все още не са повсеместни, означава, че има място за растеж.

Едва 13% от смартфоните, продадени през първото полугодие на 2020 г., са били 5G, а само 6% от клиентите определят 5G като основен фактор за покупката на следващия им телефон, казва пред CNN Business Бен Стантън, анализатор в Canalys.

"Apple не е прекалено закъсняла, тъй като 5G смартфоните все още не са масово явление," смята той.

Четири нови модела iPhone

Apple може да предостави на своите потребители по-голям избор от обикновено с най-новите си смартфони. Компанията се готви да представи четири нови модела iPhone утре с големина на екрана, варираща от 5.4 до 6.7 инча, според анализатори и множество медийни публикации.

Apple се придържаше към представянето на три нови модела през последните години, като един от тях беше по-евтин, а другите два по-скъпи с повече камери и по-добри екрани.

Този път обаче четвърти по-базов модел с по-малък екран, който, според някои слухове, ще се казва iPhone 12 mini, би могъл да помогне на Apple да се прицели в потребителите с по-ограничен бюджет, въпреки че не е ясно как той би се конкурирал с модела iPhone SE.

Apple разработи и специална маска за лице Apple e известна с изчистения и иновативен дизайн на своите продукти. Така че е напълно нормално компанията да разработи своя версия на продукт, който хората по цял свят използват ежедневно – маската за лице

При по-скъпите модели iPhone също може да има изненади, като се говори за 6.7-инчов екран, който е още по-голям от този на iPhone 11 Pro Max.

"Apple и азиатските й доставчици очакват засилено търсене за по-голям 6.7-инчов модел, което повишава като цяло очакванията за iPhone 12," казва анализаторът в Wedbush Дан Айвс.

Според Wedbush на около 350 милиона от 950-те милиона телефони iPhone по света им предстои ъпгрейд, което би могло да доведе до "безпрецедентен" цикъл.

Последният голям "суперцикъл" ъпгрейди на iPhone беше през 2014 г. с пускането на iPhone 6, казва Даниел Морган, вицепрезидент на Synovus.

Цените на iPhone се понижават в последните години, тъй като хората чакат по-дълго, за да сменят старите модели, въпреки че Apple до известна степен успя да обърне тази тенденция през 2020 г. с iPhone 11.

Цени

Ценовата стратегия на Apple за новите модели iPhone вероятно ще бъде едно от най-обсъжданите неща. В последните години битката на компанията със Samsung в по-горния сегмент доведе до безбожни цени, които щяха да са немислими за предишни устройства.

Цените на най-скъпия модел на Apple в момента - iPhone 11 Pro Max, започват от 1 099 долара, докато Samsung Galaxy S20+ 5G струва 1 199 долара, макар че Samsung вече пусна и сгъващите се смартфони, които струват по 2 000 долара.

И двете компании пускат по-евтини версии на своите флагмани в последните месеци. Други конкуренти, като OnePlus и Google, изглежда спряха да се конкурират в по-луксозния сегмент.

Apple би могла да използва 5G функционалността, за да оправдае по-високи цени за iPhone 12, но фактът, че се очаква да представи четири модела вместо три, би могло да означава и по-достъпни предложения.

Още нещо?

Когато се говори за събития на Apple, рядко става въпрос само за телефони.

Компанията е използвала в миналото събитието преди новогодишните празници, за да представя ъпгрейди на таблетите iPads, на умните си часовници и на все по-популярните услуги, като Apple TV+. Тази година обаче компанията свърши повечето от тези неща на събитие през миналия месец.

Това обаче не спира слуховете за нови предложения за продукти, в това число очила за добавена реалност, нов умен говорител HomePod и дори нови слушалки.