Един от най-големите престъпни босове в Бразилия избяга и се укри, след като за кратко беше освободен от затвора.

Андре Оливейра Маседо, известен още като Адре до Рап, е освободен в събота от затвор с висока степен на сигурност, но това решение е отменено няколко часа по-късно, информира BBC.

Той се издирва от тогава.

Маседо е един от лидерите на базираната в Сао Пауло престъпна групировка PCC, която има силни позиции в затворите в Бразилия и Парагвай и изпраща тонове кокаин за Европа.

Освобождаването му от затвора е в резултат на спорна заповед от страна на един от 11-те съдии от Върхония съд на Бразилия.

Съдия Марко Аурелио Мело освобождава Маседо от затвора в Сао Пауло въз основа на това, че времето, което е прекарал зад решетките, докато изчаква делото срещу него, е надвишило законовия максимум.

Той беше арестуван през септември 2019 г. и оттогава е в затвора.

След освобождаването му Маседо е трябвало да остане под домашен арест.

Бившият затворнически остров е най-новият национален парк в Коста РикаУбежище за диви животни и брутален затвор, остров Сан Лукас в Коста Рика сега приветства посетителите си с нова идентичност, превръщайки се в 30-ия национален парк в страната

Заповедта за освобождаването му обаче е спорна. Губернаторът на щата Сао Пауло Жоао Дориа я определя като "неприемлива проява на снизхождение към престъпници".

Няколко часа по-късно съдебното решение е отменено и е издадена заповед Маседо да бъде арестуван отново и върнат незабавно в затвора.

Той обаче вече е изчезнал, а според някои местни медии дори е напуснал страната.

Разследващите власти в Сао Пауло засега не са предоставили подробности около издирването му.