Само преди година Хоакин "Ел Чапо" Гузман - бившият най-влиятелен и опасен престъпен бос в света, беше осъден на доживотен затвор плюс още 30 години.

Съдът призна бившия лидер на картела Синалоа за виновен по 10 обвинения, в това число за трафик на наркотици, пране на пари и заговор за убийство.

Сега, докато Гузман прекарва дните и нощите си сам в малка бетонна килия в затвора ADX във Флорънс, щата Колорадо, който е с най-висока степен на сигурност, неговата адвокатка обяви, че клиентът й се надява да излезе на свобода.

"Г-н Гузман остава концентриран върху своето обжалване и това е нещото, по което работим сега," заяви пред CNN Мариел Колон, адвокат на Гузман.

Колон и останалата част от неговия екип планират да обжалват и да търсят отмяна на осъдителната присъда преди крайния срок 21 август.

Според специалния агент от ДЕА Рей Донован обаче шансовете на Ел Чапо да излезе от затвора са малки.

"Нещото, което трябва да разберете за съдебния процес, е, че срещу него има планина от доказателства," казва Донован, който е участвал в преследването му.

"Доказателствата и срещу самия картел Синалоа са толкова много, че не смятам, че има някакъв шанс."

Съосновател на картела Меделин беше освободен след 30 г в затвора70-годишният днес Карлос Ледер беше екстрадиран в САЩ в края на 80-те години и първоначално беше осъден на доживотен затвор

Заради пандемията от коронавирус властите спряха всички посещения и вътрешни придвижвания на затворници, за да предотвратят разпространението на болестта в затворите.

Това засегна и Ел Чапо, който се намира в затвора, наричан "Алкатраз на Скалистите планини."

Заради специалния административен режим, под който се намира, Гузман може да бъде посещаван единствено от своите адвокати и от двете си дъщери близначки.

"Сега, след Covid-19, той прекарва дори още повече време сам," казва Колон. "Отмениха всичките му посещения. Преди имаше право да излиза навън за по три часа на седмица, но това също беше спряно, за да се ограничат контактите му с надзирателите, така че това се отразява тежко емоционално и психически на г-н Гузман."

Това обаче е съдбата, която човек, отговорен за неописуемо насилие и смърт, заслужава, казва Донован.

След обявяването на присъдата му, един от 12-те анонимни съдебни заседатели се свързва с журналист от Vice News и казва, че много от тях не са се съобразили с инструкциите на съдията да не следят новините по делото и са излъгали, когато са отговаряли на въпроса дали са били изложени на определена информация.

Според Донован обаче съдията е отсъдил правилно.

"Личното ми впечатление е, че всеки, който е изправен пред доживотна присъда, ще се надява до последно и разбира се, той очаква с нетърпение обжалването, защото иска да получи възможност за справедлив процес," казва Колон.

Въпреки това, Донован смята, че Ел Чапо ще прекара остатъка от живота си в изолация в затвора.

"Никой никога не е успявал да избяга от такъв затвор. Той няма никакъв шанс някога да излезе от там", казва Донован.