Мексиканските власти арестуваха предполагаемия лидер на престъпния картел Санта Роса де Лима - Хосе Антонио Йепес Ортис, известен повече като El Marro.

Федералните и щатските власти са арестували Йепес Ортис в централния мексикански щат Гуанахуато.

При общата операция са задържани най-малко петима души, а отвлечена бизнесдама е била освободена, информира CNN.

Министърът по сигурността на Мексико Алфонсо Дурасо потвърди в Twitter за ареста на Йепес Ортис, добавяйки, че той е бил задържан със заповед за арест за "организирана престъпна дейност и кражба на горива."

Във видео на своя профил в Twitter президентът на Мексико Адрес Мануел Лопес Обрадор изказа задоволството си от ареста.

Той беше подложен на критики заради миролюбивия си подход към организираната престъпност, след като нарече стратегията си „прегръдки, а не куршуми“.

Миналия октомври властите задържаха Овидио Гузман - син на бившия лидер на наркокартела Синалоа Хиакин „Ел Чапо“ Гузман.

Той обаче беше освободен часове по-късно, след като членове на картела взеха няколко полицаи за заложници и парализираха северния град Кулиакан.

Кръстницата на кокаина, или най-кръвожадният наркобос в историятаГризелда Бланко е едва на 11 години, когато убива първата си жертва (друго дете) и казва за себе си, че е „най-лошата кучка, която някога е поемала дъх на този свят“

През Лопес Обрадор пък беше разкритикуван, че се е ръкувал с майката на Ел Чапо в условията на пандемия, по време на посещение на щата Синалоа.

Йепес Ортиз се издирва от месеци, като мексиканските власти се насочиха към семейството и близкото му обкръжение след ескалацията на насилието в Гуанахуато - територия, контролирана от картела.

Картелът Санта Роса де Лима печели най-вече от изнудвания и кражби на горива от държавната мексиканска петролна компания Pemex.

В района той води война за надмощие с картела Халиско Нова Генерация, което доведе до вълна от брутални и смъртоносни нападения в последно време.

В Гуанахуато има средно по около 10 убийства на ден. През първото полугодия щатът отчита най-малко 1 691 убийства, което го прави най-смъртоносния в Мексико.