Правителството взе решение за отпускането на 2.1 млн. лв за закупуването на 2 500 флакона от лекарството "Ремдесивир". Цената на един 1 флакон е 345 евро без ДДС. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след заседанието на Министерски съвет.

В момента всички пациенти в България, които с нуждаят, получават Ремдесивир и нямаме нужди, които не могат да бъдат задоволени.

България вече е направила заявката за Ремдесивир и очакваме лекарството да бъде доставен от фирма Gilеаd в рамките на 10 - 20 дни, каза още Ангелов.

Към момента в България са получени 2 837 флакона под формата на дарения, които са разпределени по РЗИ-тата в страната. От тях до момента са използвани 978.

Всяка регионална здравна инспеция подава към Министерството на здравеопазването нуждите, които има по отношение на лекарството. Ние обобщаваме тези нужди и съобразно тях правим заявките, заяви Ангелов.

По последните данни седмичната консумация на лекарството в страната е 476 флакона. Общо 13 области за седмица са отчели нулев разход за този медикамент.

Това означава, че в момента имаме 1 779 флакона наличности, които ако се водим от този от седмичен разходи биха стигнали за 3 седмици напред.

В случаите, в които имаме изчерпване на медикамента в дадена област, както се случи в Бургас, много бързо създадохме организация за предоставяне от съседна област. Нямаме притеснения за наличностите на този медикамент в България.

На въпрос за евентуално затягане на мерките Ангелов каза, че всяка цифра и число се следи със загриженост. Според него обаче голяма част от мерките към момента не се спазват.

От няколко седмици РЗИ осъществяват контрол по всички закрити обществени места, където гражданите са длъжни да носят маски и контролът ще бъде засилен, каза Ангелов.

Според него няма смисъл да се въвеждат нови мерки, които също да не се спазват, Той призова да се спазват мерките, които са в сила в момента.

Тази инфекция ще бъде победена, но за това трябва разум, интелект и дисциплина на всички нас като граждани и хора, каза Ангелов.

Не възнамеряваме да затягаме мерки. Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките, които са в сила в момента, посочи Ангелов.

Имаме готовност да разкрием над 8 000 легла и около 1 200 легла за интензивно лечение. В България към вчерашна дата имаме 1307 настанени в лечебни заведения и 643 в интензивни структури. Имаме капацитет от достатъчно свободни легла, увери Ангелов.