Федералните власти в Южна Калифорния тази седмица показаха най-голямото количеството метамфетамин, конфискувано в САЩ в историята на Агенцията за борба с наркотиците (DEA).

От DEA показаха резултатите от акциите, проведени през този месец, които са довели до конфискуването на 1 008 кг кокаин след едната от тях, проведена на 2 октомври.

"В тези две конфискации има повече от достатъчно метамфетамин за по една доза за всеки мъж, жена и дете в САЩ и Мексико," заяви ръководителят на DEA Тимъти Ший по време на пресконференция.

Иззети са още 405 кг кокаин и 3 кг хероин.

Значителна част от наркотиците са скрити в сакове, прехвърляни между автомобили на публични места, според CBS News.

Детективи забелязали подобна размяна на паркинга на веригата магазини Sam's Club, като наркогрупата с подозирани връзки с картела Синалоа се разследва от юни. След това са издадени заповеди за обиск в предполагаеми наркодепа в няколко града в окръг Ривърсайд в Калифорния.

"Най-голямото конфискувано количество метамфетамин в историята на DEA е значителен удар срещу картелите, но по-важното е, че това е огромна победа за живеещите в Южна Калифорния, които са свидетели на огромните количества метамфетамин, които заливат техните квартали," добави Ший.

Наркобос свърза бивш държавен глава с наркокартелитеЕдгар Валдес Вияреал, гражданин на САЩ, известен с прякора Ла Барби, бил информатор на щатските власти, но показанията му стават публични чак сега

От DEA обявиха, че Лос Анжделис често е предпочитаното място за наркотрафиканти, тъй като те се смесват по-лесно с останалите хора в градовете. "Там те могат да разделят пратките на по-малки количества и да ги разпределят из страната," казва Бил Бондър от DEA.