Кокаинът е по-достъпен в Европа от когато и да било, а конфискуваните пратки достигат рекордни нива, според доклад на Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании (ЕЦМНН).

От центъра също така отбелязват и продължаващо увеличение в чистотата и силата на основните наркотици – кокаин, хероин, екстази и канабис.

В доклада, който се позовава на последните налични данни за 2018 г. се казва, че през същата година са заловени 181 тона кокаин в Европа (страните членки на ЕС плюс Турция и Швеция), в сравнение със 138 тона през 2017 г., когато е отчетен рекорд. Безпрецедентен е и броят на отделните конфискации, които достигат 110 000.

За сравнение количествата конфискуван кокаин в предходните осем години варират между 50 и 70 тона годишно.

Най-големи количества кокаин са заловени в Белгия (53 тона), Испания (48 тона) и Нидерландия (40 тона).

Кръстницата на кокаина, или най-кръвожадният наркобос в историятаГризелда Бланко е едва на 11 години, когато убива първата си жертва (друго дете) и казва за себе си, че е „най-лошата кучка, която някога е поемала дъх на този свят“

През 2018 г властите са заловили 9.7 тона хероин, в сравнение с 5.2 тона през 2016 г., което от ЕЦМНН описват като „притеснително“ увеличение.

Според организацията огромното увеличение в количествена залавян кокаин, заедно с високата му чистота, предполагат, че “достъпността на наркотика в Европа е по-голяма от когато и да било ”.

От ЕЦМНН също така обявиха, че количествата конфискуван хероин са се удвоили. Увеличаващите се количества заловен хероин в Турция (основен маршрут на наркотика за влизане в Европа) са “притеснителни”, както и производството на хероин в ЕС.

Откритите лаборатории, произвеждащи хероин от морфин в България, Чехия, Испания и Нидерландия през последните години, заедно с увеличеното количество заловени пратки морфин и опиум, предполагат, че част от хероина вече се произвежда вътре в ЕС.