Японски суперкомпютър показа, че влажността на въздуха в затворено помещение може да има голям ефект върху разпространението на частиците коронавирус, особено през зимните месеци, когато сме по-често под покрив.

Според проучване, публикувано във вторник от изследователския център Riken и университета в Кобе (Япония), използването на овлажнители ограничава инфекциите, когато не е възможна редовна и щателна вентилация и проветрение на затворено помещение.

Влажност на въздуха

Изследователите са използвали суперкомпютъра Fugaku, за да определят емисията и потока на вирусоподобни частици от заразени хора в различни стаи.

Както съобщи агенция Ройтерс, цитирана от вестник Монитор, влажност на въздуха под 30% е довела до двойно по-голямо количество аерозолни частици, в сравнение с нива на влажност от 60% или повече, както показват симулациите.

Шлемовете са по-малко ефективни от маските

Това проучване също така показа, че прозрачните шлемове за лице не са толкова ефективни, колкото маските за предотвратяване на разпространението на аерозоли - въздушните частици, които се образуват, когато говорим, дишаме, кихаме, кашляме.

Значението на дистанцията и вентилацията

Суперкомпютърът показа, че на маса от четирима души лицата, които са до заразеното лице, рискуват повече да се заразят от тези, които са от другата страна на масата.

В певческите хорове броят на хористите също трябва да е ограничен, а дистанцията помежду им – по-голяма, заради разпространението на аерозолите.