Маските на открито стават задължителни у нас, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на брифинг от Ловеч.

Мярката влиза в сила от четвъртък, 22 октомври, като се дава възможност на гражданите да се снабдят с достатъчно маски и предпазни средства, покриващи носа и устата, уточни министърът.

Заповед ще бъде издадена утре, съобщи още той, като уточни, че това е мярка, която се предприема и в други държави по света.

Целта ни е броят на заразените българи да бъде намален, за да може по-малко от тях да бъдат приемани в болници и по-малко да умират, добави Ангелов.

Маските ще останат задължителни до края на месец ноември, ако ситуацията у нас остане същата, стана ясно още на брифинга.

Очаква се да бъде издадена и заповед, според която официално да се намали карантината от 14 на 10 дни.

По-рано днес министърът обяви, че време на срещите му в страната негови колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

„Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са - вследствие на засиления контрол и при условие че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

Трик за по-голям комфорт при носенето на маска хит в интернет (видео)Учителка от Джорджия сподели във Facebook трик за по-голямо удобство при носенето на предпазна маска, който всички можем да използваме, като той се превърна в истински хит в интернет

Костадин Ангелов съобщи още, че президентът Румен Радев, чието посещение в Естония беше прекратено, е бил контактен на болен от коронавирус. Това е шефът на ВВС ген. Димитър Петров.

Той е гражданин на тази държава като всички останали и на летището ще му бъде предложено да си направи тест, каза още министърът.

Държавният глава също така ще бъде поставен под карантина.

Броят на новозаразените у нас скочи над хиляда и за последните 24 часа те са 1024 души. Това е абсолютен рекорд за страната от началото на пандемията през март.

Рекорден е броят на лекуващите се в болница - 1 562 души, както и на пациентите, настанени в интензивни отделения - 88 души.

Жертва на COVID-19 през последните 24 часа са станали 22 души, като броят на българите, загубили битката със заразата, също скочи над хиляда - до 1 0