Отдаването на жилища под наем в България може да генерира между 3 и 5% доходност на годишна база, сочат данни на част от най-големите имотни агенции в страната.

Доходността може и да е по-голяма при краткосрочните наеми - чрез платформите Airbnb и Booking, но именно те в момента са едни от най-пострадалите от кризата с COVID-19.

За част от хората тази доходност е малка, но пък други смятат, че тя е в пъти по-голяма от лихвите по депозитите, които банките предлагат днес на клиентите си.

Какво трябва да знаем, ако решим да се захванем с този бизнес? Вижте пет от най-важните неща, които би трябвало да обмислите, преди да се впуснете в това приключение.

Проучване

Най-бързо ще отдадете имот под наем, ако той се намира в добре поддържана сграда, на етаж, който не е първи или последен, а самото жилище е добре поддържано или ново, т.е. след ремонт.

Разбира се, по-голямо търсене има в кварталите с добро местоположение и инфраструктура и в централните части на града. Експертите в сферата препоръчват да се ориентирате към 3-4 или максимум 5 квартала, след което да стеснявате своя избор.

Бюджет

Ако не притежавате жилище, което планирате да отдавате под наем, то добре би било първо да определите бюджет, с който ще разполагате за покупката му. След като вече знаете с колко пари разполагате, това ще ви даде повече яснота за какво биха стигнали те – едностайно, двустайно, тристайно жилище или може би къща в или около голям град на страната.

Къде в София могат да се купят жилища от 737 евро/кв.мПроектът се намира в тихата част на Студентски град, в близост до НСА и Зимния дворец

Допълнителни разходи

Не бива да забравяте, че при покупката ще дължите както данък, така и нотариални такси, като тук става въпрос за доста сериозни суми, тъй като само данъкът у нас вече е 3% от стойността на сделката. Впоследствие ще трябва да плащате застраховка, евентуално СОТ, както и комисиона на агенцията, която ще отдаде имота по наем и чрез която ще го купите.

Има още два допълнителни въпроса, които следва да обмислите. Независимо дали жилището е ново или старо строителство, то добре е да отделите и определена сума за ремонтни дейности.

Помислете и към какви клиенти ще се ориентирате – по-добре платени или масовия потребител? А как искате да отдавате имота си – обзаведен или необзаведен?

Данъци

Би трябвало да знаете, че доходите от наеми у нас се облагат с 10% данък. Или ако наемателят ви плаща по 500 лв месечно, то чистият доход за вас ще е 450 лв.

Данъкът върху недвижимите имоти (данъка за имота) и таксата за битови отпадъци са разходи за сметка на наемодателя съгласно Закона за местните данъци и такси, или иначе казано - това е още един разход, който ще трябва да правите на годишна база.

Жилище до метро за 835-900 евро/кв. мНовото предложение е ексклузивна оферта на една от най-големите имотни агенции в страната BULGARIAN PROPERTIES

Доходност

В случай че искате да изчислите доходността от вашата инвестиция, то следва да знаете, че тя се постига, като разделите годишният брутен наем на цената, която сте платили за имота.

Например, ако генерирате по 6000 лв. от даден имот на година, а покупната цена е 120 000 лв., то доходността ви е точно 5% (бел. ред. 6000/120 000*100).

Можете да пресметнете и нетната си доходност, като в този случай ще трябва от първата сума да извадите всички разходи, които сте правили за имота – данъци, комисиони, подобрения и др.

Част от агенциите дори препоръчват да пресмятаме доходност върху сумата, която получаваме от 11, а не 12 месечни наема, защото през годините при смяна на наемателите може да се окажем с поне 1 месец необитаемо жилище.

Смята се, че един имот е подценен, ако той възвръща своята инвестиция за по-малко от 200 месеца.