Шест ястия, които могат да се направят с варена тиква
В сезона на тиквите все по-често посягаме към тази вкусна и питателна храна и има защо.
Тя е диетична, засищаща, съдържа много полезни нутриенти и присъства успешно както в сладки, така и в солени ястия.
Тиквата обаче не е задължително да се яде печена. Сварена или на пара се оказва чудесна основа за множество ястия. От Insider се обръщат към няколко шеф-готвачи, които споделят своите любими начини за използване на тиквата.
Сложете в ястие с макарони и сирене
Главният готвач и кулинарен консултант Клеър Лангън каза пред Insider, че обича да слага сварена тиква в макарони и сирене. Той я добавя в соса от сирене с прясно нарязан пресен розмарин, мащерка или градински чай, малко прясно настъргано индийско орехче и... воала. Лангън препоръчва да се използват по-твърди сирена, като грюер или чедър.
Направете кърито по-кремообразно
Ако искате да добавите малко сладост и цвят към кърито, без значение дали е с месо или без, добавете тиква. Тя има неутрален вкус и ще създаде плътност.
Тиквено масло
Смесете варена тиква с кленов сироп или кафява захар и след това добавете няколко супени лъжици масло и подправки, като канела, карамфил и кардамон. Тази смес може да бъде гарнитура към ябълки, да объркате с овесени ядки или дори да намажете на тост.
В смути
Лъжица варена тиква, ядково мляко, замразен банан, ванилов протеин на прах, шепа препечени орехи и имате супер здравословна и засищаща закуска. Това ще ви държи сити до обяд.
Добавете към картофеното пюре
Ако обичате сладък картоф, следващият път, когато приготвяте пюре, сложете към обикновените картофи масло, мляко и няколко лъжици тиквено пюре. Резултатът ще ви изненада.
Може да се използва като заместител на яйца за веган хляб
Ако искате да направите хляб без животински продукти, използвайте една четвърт чаша сварена тиква за всяко яйце, което изисква рецептата за хляб. То добавя вкус и текстура.
Можете да направите без млечни продукти кремообразен сос за паста с тиква
Варената тиква има кремообразна текстура, която може да се използва за придаване на вкус и богатство на ястията с паста. С нея можете да заместите сметаната в доматен сос за неочакван вкус. Особено вкусен е с равиоли.