Ако сте сред родителите, които всяка сутрин са като на маратон в опит за приготвяне на закуска, докато обличат децата за училище, знаете колко е удобно, когато имате под ръка готови закуски (снаксове), които да сложите в чантата за храна.

Дори детето да обядва в училище, често слагаме и нещо допълнително за хапване през деня, обикновено под формата на чипс, крекери и сок, пълни със сол, захари, мазнини и изкуствени подобрители, овкусители и оцветители.

За съжаление, това удобство за родители си има цена и тя идва под формата на здравето на детето. И тук говорим не само за проблеми с килограмите, но и за по-сериозни неща, като невъзможност да се концентрира, раздразнителност, хиперкативност, дори агресия.

В случая домашно приготвени бисквити с контролирано количество захар и мазнини и повече фибри или сандвич с пълнозърнест хляб, сурови ядки и плодове, са идея за малки закуски, с които не само ще се погрижите за здравето на детето си, но и ще подпомогнете представянето му в училище.

От Mashed правят селекция на някои от най-популярните закуски, които са обаче и възможно най-лошият избор за детето ви.

1. Плодови закуски

Те, всъщност, имат много малка хранителна стойност. Плодовите закуски съдържат изкуствени съставки, транс-мазнини и много захар. И нямат онези хранителни ползи и фибри, които истинският плод съдържа. Вместо да давате на детето си лека закуска, пълна с концентрирана захар, просто му сложете истински плодове.

2. Крекери

Те са решение за заетите родители, които искат да пратят нещо малко за похапване, но са без никаква хранителна стойност, съдържат наситени мазнини, натрий и консерванти. Изберете пълнозърнести крекери, сложете малко сирене и непреработено месо.

3. Картофен чипс

Чипсът може да е любим за децата, но със сигурност не е здравословен избор. Картофеният чипс съдържа много натрий и преработени мазнини, а детето скоро ще се чувства гладно. Вместо това нарежете картофи на тънки парченца и ги изпечете.

4. Плодов сок

Тъй като съдържат думата „плодове“, много от тези напитки изглеждат здравословни, но не са. Първите две съставки в повечето от тези напитки са вода и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

По същество давате на детето си ароматизиран, напоен с високо съдържание на фруктоза царевичен сироп, или нещо за пиене със захар, но без да утолява жаждата.

5. Енергийни напитки

Повечето родители не биха си помислили да сложат в чантата енергийна напитка, но ако давате пари, за да си купува закуски, имайте едно наум. Енергийните напитки съдържат много захар и кофеин, от които нито едно дете няма нужда и може да доведат до проблеми със съня.

6. Шоколадови барове

Те реално са само захар, мазнини и добавки и не предлагат никаква хранителна стойност. Предложете на детето си като алтернатива кисело мляко и сушени плодове.

7. Барове с гранола

За много родители баровете с мюсли са здравословна закуска за децата им. Но купените от магазина граноли са пълни с високофруктозен царевичен сироп, химикали, консерванти и хранителни багрила, които изобщо не са здравословни. Можете да си направите сами барове от гранола у дома и да намалите количеството захар, което добавяте.