Някога чаят се е смятал за нещо специално. Всъщност, толкова специално, че преди са отделяли цели часове, за да се наслаждават на топлата напитка - винаги приготвена внимателно и само с най-добрите съставки.

Времената обаче се промениха. В наши дни почти всяка напитка, приготвена с накисване на някои билки във вода, се описва като „чай“.

Можете да го купите във всяко кафене, магазин или бензиностанция ... но това, че можете да го купите, не означава непременно, че трябва.

Ако вярвате на всичко, което ви казват, може би ще се убедите, че чаят е вълшебен еликсир, предлагащ здраве и жизненост на всички. И макар това да се отнася за добрия чай, има и такива, за които изобщо не важи.

За да изясним объркването, ето няколко чая, които трябва да пиете, и няколко, които не трябва.

Пийте черен чай

Той не само е вкусен в многото си разновидности, но и предлага много здравословни предимства - от загуба на тегло до борба с болести, като рак, диабет и много други. Но както повечето неща на този свят, дяволът е в дозировката. Не прекалявайте, защото той е богат на кофеин и може да навреди на съня ви.

Не пийте детокс чайове

В повечето детокс чайове има съставка, която наистина трябва да приемате само при определени обстоятелства. Известно е, че листата от сена дразнят лигавицата на червата, което има слабително действие.

Това е добре, ако имате запек, но в противен случай ще доведе до дехидратация и може да загубите важни вещества.

Пийте чай улун

Това е нещо средно между черния чай, който се приготвя с напълно окислени чаени листа, и зеления или бял чай, който идва от неокислени чаени листа. Чайовете от различни региони на света могат да варират значително в процента на окисление, което означава, че някои ще имат много повече кофеин от други.

Той обаче помага за контрола на кръвната захар, здравето на сърцето, мозъчната функция и метаболизма, както и предпазва от някои форми на рак. Чаят Улун е богат на минерали, като манган, и съдържа множество чайни полифеноли, които действат като антиоксиданти.

Пийте зелен чай

Зеленият чай има много фенове и се смята за „най-здравословната напитка на планетата“. Зеленият чай помага за повишаване на мозъчната функция, подобрява загубата на тегло и предотвратява сърдечно-съдови заболявания и рак.

Не пийте чай от черен оман

Смята се, че оманът помага за зарастването на рани, натъртвания и дори счупени кости. Също така се твърди, че помага при храносмилателни проблеми, въпреки че не е за всички.

Оманът съдържа пиролизидинови алкалоиди, които, когато се метаболизират и консумират в достатъчни количества, могат да причинят сериозно увреждане на черния дроб. Рискът варира в зависимост от това кога растението е било прибрано и коя част от растението на черен оман е използвано.

Пийте бял чай

Както повечето чайове, които пием, белият чай също идва от листата на Camellia sinensis. Има приятно мек вкус с естествена сладост, което го прави предпочитан за някои хора, които не могат да преодолеят горчивината на зеления чай.

Разликата в белия чай се крие в това как се третира листът, или по-скоро не се третира. Белият чай идва от най-младите пъпки на растението, покрити с фини сребърни власинки.

Пъпките се приготвят на пара, за да се предотврати окисляването, в резултат на което се получава чай с високо съдържание на благоприятни за тялото катехини, за които се смята, че помагат в борбата с рака, диабета, бактериалните инфекции и дори стареенето.

Пийте чай от джинджифил

Джинджифилът отдавна се използва в традиционната медицина за лечение на гадене и други храносмилателни проблеми, което го прави отличен избор за подкрепа на имунитета. Това е особено полезно за бременни жени, които имат сутрешно гадене, а наред с това може да помогне и при менструални болки.

Хората, които спортуват, също имат полза от чаша чай от джинджифил, тъй като проучванията показват, че той може да намали мускулната болка, свързана с упражненията и възпалението.