Коронавирусът промени плановете на много хора. А тези, които обичат да пътуват и имат планирани посещение на известни или не толкова известни туристически дестинации, се наложи бързо да променят графика си и да останат у дома.

Днес границите са частично отворени, макар и на цената на строги мерки, но ако не сте събрали смелост да пътувате или просто нямате време, има начин да се пренесете на някое друго място.

От Fodors ни дават съвети как да пресъздадем едно пътуване до Вечния град – Рим, без да излизаме от града или дома си.

Облечете се

Първата стъпка да станете италианец - не, римлянин - е да следвате модата. Зарежете пижамата или анцуга. Рим е град, в който ще видите хора с красиви тоалети и лъскави бижута. Токчета – никакви равни обувки. За мъжете - костюм. Не пропускайте часовника и чифт слънчеви очила.

Пица! Пица! Пица

Ако наистина искате да изпитате вкуса на автентичен Рим, трябва да си приготвите (или в най-лошия случай – да поръчате) пица. Разгледайте рецептите за традиционна пица Маргарита или направете спагети Карбонара с кремообразен сос, приготвен със суров яйчен жълтък, черен пипер и пекорино романо. А за десерт – джелато.

Бягство в историята

Не можете да си тръгнете от Рим, без да видите чудесата на града: Колизеума, Римския форум, Испанските стъпала, фонтана ди Треви и Пантеона. Но факта, че не можете да напуснете дома си, не означава, че няма как да се запознаете с величието, изобретателността и ужаса на човечеството.

Направете виртуални обиколки на всички емблематични места, насладете се на архитектурата и историята. А най-хубавото е, че няма да се налага да чакате на опашка.

Правете както правят римляните

В Рим най-добрият начин за придвижване е скутер - и под скутер имаме предвид Vespa. Ако не можете да си позволите такъв, просто наемете, скочете на него и поразгледайте уличките, които сте пренебрегвали досега.

Следобедно питие

Следобедните коктейли са нещо обичайно в Рим, което означава, че спокойно можете да изпиете един в компанията на приятел. Без значение дали е лимончелo или Aperol Spritz, просто се настанете удобно и се отдайте на сладки приказки.

Отдайте се на изкуството

Ако искате да посетите Рим, вероятно е и защото се интересувате от невероятната и разнообразна арт сцена (модерна и класическа, изискана, индустриална, търговска и друга), която градът може да предложи.

И тъй като не можете да сте там, направете един виртуален тур с Google Maps, пуснете си Адриано Челентано или изкарайте една вечер с класическите филми, например Фелини и La Dolce Vita, който донесе на известния режисьор Златната палма, и ще ви преведе през дните и нощите на Рим през 60-те години.