Boston Dynamics представи поредното подобрение на своето куче-робот Spot, пише CNBC, припомняйки, че до 2017 г. компанията беше собственост на Google, но беше продадена на японската Softbank.

Главният изпълнителен директор на компанията Робърт Плейтър каза, че роботът вече разполага с ръка, която ще му помага да отваря врати и шкафове, да гаси осветлението, както и със собствена зарядна станция, която пък ще му помага да зарежда сам батериите си.

Нововъведенията ще помогнат на Spot да покрива все по-големи пространства, както и да се ползва в различни индустрии и локации.

Базовата цена на Spot в момента е 74 500 долара, но от Boston Dynamics все още не са обявили цената, на която ще предлагат подобрената му версия.

Очаква се той да бъде достъпен за крайни клиенти в началото на 2021 г.

Коботите на Universal Robots внедрени и в Schneider Electric БългарияДнес ще ви представим успешен български пример за работата на UR5 роботизирани ръце в производството на Schneider Electric

Роботът в момента тежи около 14 килограма, като днес в световен мащаб вече има 300 броя от него.

Spot в момента се ползва както в паркове на Сингапур, където патрулира между хората и им напомня да спазват дистанция, така и в болница в Бостън, където се грижи за пациенти с COVID-19.

Само преди седмица от Boston Dynamics обявиха сделка и със строителната компания Trimble, където на строежите роботът ще следи служителите за евентуалното им струпване на едно място.

Роботите могат да събират и данни за напредъка на даден проект, както и за спазването на определени мерки от страна на служителите.

Останалите клиенти, които ползват Spot, в момента са BP, Ford и Merck.